38 Νέοι Ερευνητές από την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Νότια Αμερική θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν νέες πρακτικές και σχέσεις που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των γενικότερων εξελίξεων στο δίπολο Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός, στο πλαίσιο της 15ης Συνάντησης Νέων Ερευνητών με τίτλο «Patrimoine, Tourisme et Territoire. Changer de regard - Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός και Τόπος. Αλλάζοντας οπτική», που θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Απριλίου 2024 στα Χανιά.
Η πιο πάνω εκδήλωση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Université du Québec – Montréal - Canada – Chaire de Recherche du Canada en patrimoine urbaine - Έδρα Ερευνών του Καναδά για την Πολιτιστική αστική Κληρονομιά), του Université Paris I Panthéon Sorbonne – EIREST Équipe Interdisciplinaire de Rechereches sur le Tourisme – Διεπιστημονική ομάδα ερευνών για τον τουρισμό) και Έδρα της UNESCO “Πολιτισμός, Τουρισμός, Βιώσιμη ανάπτυξη», καθώς και του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης (www.nearcicutuclab.gr - Διευθύντρια Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη), και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου / Τμήματος Δυτικής Κρήτης.
Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται παγκοσμίως από το 2005, έχοντας ως κεντρικό θέμα "Τουρισμός και Κληρονομιά". Σκοπό των διοργανώσεων αυτών αποτελεί η ανανέωση των γνώσεων και των πρακτικών του δίπολου αυτού.
Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο και τη διαμόρφωση της κληρονομιάς, με σκοπό την ενδυνάμωσή της, σχετίζονται άμεσα με την έννοια του τουρισμού. Η διαφοροποίηση των τουριστικών πρακτικών οδήγησε στην ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού, όπως ο βιωματικός τουρισμός, ο μετα-τουρισμός, κ.λπ. Πρόσφατα, οι επιπτώσεις της πανδημίας όχι μόνο έχουν τροποποιήσει τις καθημερινές μας συνήθειες, αλλά και τον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τον χώρο που μας περιβάλλει. Οι γεωγραφικοί περιορισμοί μάς έχουν επιτρέψει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον χρόνο και τον χώρο, καθώς και τις τουριστικές μας συνήθειες. Πώς μπορούν να χαρακτηριστούν αυτές οι νέες πρακτικές; Τι ρόλο αποδίδουν στον τουρισμό και τον τουρίστα;
Οι άξονες του ενδιαφέροντος της επιστημονικής συνάντησης είναι:
• Διερεύνηση της δυναμικής μεταξύ της «εναλλακτικής» πολιτιστικής κληρονομιάς και της εξέτασης του τρόπου με τον οποίο οι τοπικές κοινότητες πολιτών την αντιλαμβάνονται.
• Προκλήσεις και επιπτώσεις της τουριστικής εκμετάλλευσης ορισμένων περιοχών που δεν έχουν εξερευνηθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών, των περιθωριακών χώρων και των αστικών γειτονιών.
• Ο ρόλος του πολιτιστικού τουρισμού στη βιωσιμότητα και την τρέχουσα οικολογική μετάβαση.
• Ο ρόλος του πολιτισμού, των μουσείων και των εκδηλώσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη διαμόρφωση της αστικής κληρονομιάς. Μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά ο πολιτιστικός τουρισμός και ο μαζικός τουρισμός;
Η πόλη των Χανίων, με τον πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού της, αποτελεί ιδανικό χώρο για αυτήν τη σημαντική εκδήλωση, καθώς θα αποτελέσει παγκόσμιο φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.
Η εναρκτήρια εκδήλωση – στρογγυλό τραπέζι με αναφορά ειδικά στην περίπτωση των Χανίων, θα λάβει χώρα την Πέμπτη 25 Απριλίου ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Συμμετέχουν: Prof. Maria Gravari – Barbas, Διευθύντρια ΕIREST – Université Paris I Panthéon Sorbonne - Paris, Prof. Lucie K. Morisset, École des Science de la Gestion, Université du Québec à Montréal Αναστασία Τζιγκουνάκη, αρχαιολόγος, Δημήτρης Μιχελογιάννης, εντεταλμένος σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης, και Αμαλία Κωτσάκη, Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι λοιπές εργασίες θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος».
Την υπευθυνότητα της οργάνωσης από την πλευρά του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει η αρχιτέκτων Κατερίνα Καραδήμα, υποψήφια διδάκτωρ.
Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης θα γίνουν στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονες παρουσιάσεις στα αγγλικά, ενώ η εναρκτήρια εκδήλωση – στρογγυλό τραπέζι θα γίνει στα αγγλικά. Η εναρκτήρια εκδήλωση και οι εργασίες είναι ανοικτές στο κοινό.
Μανώλης Οικονόμου - 20/01/2025
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: