`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Πόρτες της Κυψέλης

29/05/2024, 20:00
29/05/2024, 22:00
Παρουσίαση βιβλίου

Το Hyper Hypo περήφανα παρουσιάζει την τελευταία και πιο φιλόδοξη από τις ανοιξιάτικες εκδόσεις του, το βιβλίο Πόρτες της Κυψέλης, της εικαστικού και ερευνήτριας Eleanor Lines.

Πρόκειται για μια σχολαστική καταγραφή και εις βάθος μελέτη τής εκπληκτικά γοητευτικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας των μέσων του 20ού αιώνα. Αποτελείται από 100 εικονογραφήσεις που αποτυπώνουν την ποικιλία σχεδίων σιδερένιων θυρών που βρίσκονται στην περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που για την εποχή υπήρξε γεωγραφικά και πολιτιστικά στο επίκεντρο. Οι σελίδες του βιβλίου παρουσιάζουν την ποικιλία και δημιουργικότητα των μοτίβων με τα οποία εργάστηκαν οι σιδηροτεχνίτες της εποχής. Είναι δίχως άλλο μια ωδή της συγγραφέως στην αγαπημένη της γειτονιά, όπου και πρωτοεγκαταστάθηκε όταν αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα.

Με τη φωτογραφική της μηχανή ή το smartphone σε ετοιμότητα, η Lines περιπλανιέται απ’ άκρη σ΄ άκρη –από τα πιο μικρά στενά δρομάκια έως τις πιο κεντρικές λεωφόρους της Κυψέλης και των περιχώρων– και σχολαστικά φωτογραφίζει και κατηγοριοποιεί τις πιο ενδιαφέρουσες σιδερόπορτες. H τελική επιλογή επικεντρώνεται ως επί το πλείστον σε σχέδια από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960, με εμφανείς επιρροές από τα κινήματα του αρ ντεκό, του μπάουχαους και του μοντερνισμού. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες αυτές ως βάση για να ξεκαθαρίσει και να διορθώσει την κάθε πόρτα και να σχεδιάσει εκ νέου τα σχεδιαστικά μοτίβα, συμπληρώνοντας κομμάτια που λείπουν, όπως πόμολα και σκουριασμένα μέλη, και έτσι να επαναφέρει μέσω του επανασχεδιασμού την αρχική τους αίγλη. Στο τέλος χρωματίζει τα σχέδια με ένα χαρακτηριστικό μπλε που θυμίζει το μπλε Majorelle του Μαρόκου και το Yves Klein blue, με σκοπό να εντείνει τον οπτικό αντίκτυπο των πολυάριθμων σχεδίων.

Το βιβλίο συμπληρώνει ένα εύστοχο δοκίμιο του πολιτιστικού αρθρογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου, το οποίο όχι μόνο τιμά την ομορφιά αυτών των σιδερένιων αριστουργημάτων, αλλά εξετάζει την κοινωνική και ιστορική σημασία της αστικής ανάπτυξης της Αθήνας.

Καθώς η Κυψέλη, και οι γειτονιές των πόλεων γενικότερα, πέφτουν θύματα του εξευγενισμού (gentrification), το βιβλίο Πόρτες της Κυψέλης στοχεύει στο να αποτελέσει αρχείο των μοναδικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών μιας πόλης που αλλάζει γρήγορα. Η Eleanor Lines ελπίζει ότι η αρχειοθέτηση αυτών των εισόδων κτηρίων θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές (ιδανικά ακόμη και τη δική μας), ώστε να διατηρήσουν και να προστατεύσουν αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια.

Η Eleanor Lines είναι Βρετανίδα καλλιτέχνις γεννημένη στο Λονδίνο το 1985. Ολοκλήρωσε το πτυχίο της (ΒΑ) στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Brighton στον τομέα της Χαρακτικής το 2008 και το μεταπτυχιακό της στο ίδιο αντικείμενο στο Royal College of Art το 2011. Το έργο της έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί κομμάτι διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών. Έχει αναλάβει πολλές μόνιμες δημόσιες αναθέσεις τέχνης στο Λονδίνο, με πιο σημαντική εκείνη για το Crown Estate την οποία ολοκλήρωσε το 2017 και η οποία ενσωματώθηκε στην όψη ενός ανακατασκευασμένου κτιρίου σε στυλ αρ ντεκό. H Eleanor έχει τη βάση της στην Αθήνα όπου ίδρυσε το Kypseli Print Studio. Εκεί παράγει το έργο της, τρέχει εργαστήρια και οργανώνει προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας.

Στην παρουσίαση θα εκτεθεί εγκατάσταση με τις 100 Πόρτες της Κυψέλης, καθώς και θα πραγματοποιηθεί ομιλία και συζήτηση με το κοινό από την Εleanor Lines και τον Nίκο Bατόπουλο.

ZO_GhWDxZZ.jpg


29/05/2024, 20:00
29/05/2024, 22:00
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένα παρελθοντικό μέλλον | Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών

Δήμητρα Πατσιώτη - 24/06/2024

The Renaissance Theatres

Archetype team - 21/06/2024

AI: Αντιγραφή Ιδανική ή Αναπαράσταση Ιδεατή;

Τάσος Γιαννακόπουλος - 19/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες