the canvas
Η Είσοδος του 100% Hotel Show, μετατρέπεται για πρώτη φορά σε ένα διαδραστικό έκθεμα αρχιτεκτονικού φωτισμού, φιλοξενώντας 3 πανομοιότυπους χώρους που προσομοιάζουν ένα σύγχρονο δωμάτιο ξενοδοχείου σχεδιασμένο από τον επιλεγμένο Αρχιτέκτονα του project, Μανώλη Οικονόμου.
Το «δωμάτιο οδηγός» σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέψει στους Lighting Designers να δημιουργήσουν ξεχωριστές εμπειρίες μέσω του φωτισμού, τις οποίες και θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι επισκέπτες της έκθεσης διασχίζοντας τους χώρους του “Rooms & Light” project.
Τρεις επιλεγμένοι Lighting Designers καλούνται να αναδείξουν μέσα από την Ειδική Μελέτη Φωτισμού ενός χώρου το διαφορετικό ύφος αλλά και την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ένα ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου. Σε έναν πανομοιότυπο καμβά Δωματίου Ξενοδοχείου σχεδιασμένο από τον Αρχιτέκτονα του project, μια εταιρεία Hotel Concept Making δημιουργεί τρία εντελώς διαφορετικά σενάρια που διαδραματίζονται σε ξενοδοχεία με διαφορετικό concept, και με τη βοήθεια ενός έμπειρου Curator, οι Lighting Designers διαμορφώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους επισκέπτες του 100% Hotel Show 2019.
ΜΑΡΙΖΑ ΓΑΛΑΝΗ
Η Μαρίζα Γαλάνη σπούδασε στο τμήμα Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές της στον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό στο Πολυτεχνείο της Στοκχόλμης Κ.Τ.Η.. Με τη συγκεκριμένη ειδίκευση πραγματοποιεί έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχεδιάζοντας προσαρμοσμένες φωτιστικές λύσεις για τον εκάστοτε χώρο. Φως και φωτιστικό σώμα είναι αλληλένδετα με σκοπό να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την αρχιτεκτονική.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΤΟΡΗΓΑΣ
Ο Θεόδωρος Κοντορήγας είναι μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού με εμπειρία 20 ετών στην υλοποίηση αξιομνημόνευτων έργων φωτισμού με δημιουργική υπογραφή. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο σχεδιασμό αρχιτεκτονικού φωτισμού από το Bartlett School of Architecture, UCL στο Λονδίνο (2001). Απέκτησε πολύτιμη εμπειρία ως senior lighting designer στο διεθνούς φήμης γραφείο μελετών αρχιτεκτονικού φωτισμού MBLD στο Λονδίνο. Το 2002 ίδρυσε το ανεξάρτητο γραφείο μελετών αρχιτεκτονικού φωτισμού Θ. Κοντορήγας και Συνεργάτες στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα το γραφείο έχει να επιδείξει ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει σχεδιασμό αρχιτεκτονικού φωτισμού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Φωτισμός και αρχιτεκτονική” (2005). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ακατάπαυστα για την προώθηση της ποιότητας και μιας νέας “ανθρωποκεντρικής προσέγγισης” στο φωτισμό των σύγχρονων χώρων φιλοξενίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΑΦΙΔΑ
Η Ειρήνη Σκαφίδα είναι απόφοιτος της σχολής Industrial Design (επίπεδο ΙΙ) και Msc Lighting Design από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής Universita’ degli Studi di Roma "La Sapienza". Έχει αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία ως σχεδιαστής φωτισμού στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Στην επαγγελματική της καριέρα εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα αξιόλογων δημόσιων και ιδιωτικών έργων φωτισμού. Επίσης εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή Ph.D στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. με επίκεντρο τις σύγχρονες τεχνολογίες αρχιτεκτονικού φωτισμού σε τεχνικά έργα. Παράλληλα παρουσιάζει έργα φωτισμού και μελέτες σε Ευρωπαϊκά Συνέδρια Φωτισμού και Αρχιτεκτονικής και είναι συντάκτης άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ενεργό μέλος της AIDI (Ιταλικής Ένωσης Φωτισμού).
ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ARCHETYPE.GR
Έχει σπουδάσει πολιτισμολογία, διακοσμητική και αρχιτεκτονική. Εργάστηκε στο Atelier66 των Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη (1999-2000) καθώς και στο γραφείο Μιχάλης Φωτιάδης και Συνεργάτες (2002-2010), όπου ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας μελέτης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Από το 2009 έως και το 2016 ήταν αρχισυντάκτης στο αρχιτεκτονικό e-περιοδικό GreekArchitects και στο web κανάλι Gratv. Είναι ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτης του αρχιτεκτονικού ηλεκτρονικού περιοδικού Archetype.gr απο το 2017. Από το 2017 έως και το 2019 εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects και από το 2019 εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Greenways Hellas Landscape Architecture.
Τα ενδιαφέροντά του πολλά, από την αρχιτεκτονική μέχρι και τον κινηματογράφο. Αρθρογραφεί και διατηρεί την ενότητα «Οδοιπορικά». Τα ερευνητικά του κείμενα ασχολούνται συστηματικά με την καταγραφή κτιρίων, εγκαταλελειμμένων αλλά και σε λειτουργία, καταγράφοντας τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία της εποχής τους.
Έχει επιμεληθεί την σκηνοθεσία, τη φωτογραφία καθώς και την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, αφιερωμάτων, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινιών αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εκπομπές Αρτιμέλλων, Κατοικημένη αυτοβιογραφία, ArtAlk, αφιερώματα για τη 13η και 14η Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τα ντοκιμαντέρ Made in Athens και το Βλέμμα του αρχιτέκτονα καθώς και τη ταινία Μαρμαρυγή*.
Είναι συμπαραγωγός στο αρχιτεκτονικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βίλα Ιόλα. Ταξίδι στο χρόνο και τον χώρο» όπου υπογράφει την έρευνα, το σενάριο και την παρουσίαση. Η μελέτη του για την Βίλα Ιόλα ξεκινάει από το 2000 και αφορά πρωτογενή έρευνα για την αρχιτεκτονική και κοινωνική ιστορία της κατοικίας.
ΖΕΝΙΟΣ ΖΕΝΙΟΥ
HOTEL CONCEPT MAKER, CO-FOUNDER OF DESTSETTERS
Λάτρης των νέων προτάσεων και της στοχευμένης δημιουργικότητας, ο Ζένιος είναι ο ένας από τους δυο ιδρυτές του Destsetters, το οποίο εξειδικεύεται στην προδιαγραφή και ανάπτυξη ξενοδοχειακών Concepts. Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αγοράς και λαμβάνοντας υπ´ όψιν κομβικά θέματα που αφορούν ένα ξενοδοχείο, επικεντρώνεται στην δημιουργία μοναδικών concepts που προσφέρουν διαχρονικότητα και επιτυχημένη πορεία σε ένα κατάλυμα. Ο Ζένιος είναι επίσης ο συνιδρυτής δυο σημαντικών brands με παγκόσμια τοποθέτηση, του Travel by Interest και της Hotelier Academy, στα οποία κατέχει τον ρόλο του Creative Director
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ IFI, ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, MAS UD ETH ZURICH
Ο Γιώργος Αναγνωστάκης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία, αποφάσισε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση με την ιδιότητα του σχεδιαστή φωτισμού. Για να διευρύνει τις γνώσεις του, απέκτησε πτυχίο Master of Advanced Studies από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης και εργάστηκε ως σχεδιαστής φωτισμού σε αρχιτεκτονικό γραφείο της πόλης. Το 2011 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε επικεφαλής του Τμήματος Φωτισμού της IFI, ενώ σήμερα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Έχει εμπλακεί σε μεγάλο αριθμό έργων της εταιρείας, διαφορετικής κλίμακας και πολυπλοκότητας. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε εγχώριες και διεθνείς εκδόσεις, ενώ του έχουν απονεμηθεί διάφορα βραβεία. Ο Γιώργος δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα των μελετών φωτισμού στην Ελλάδα, είναι μέλος του IES και περιστασιακά δίνει διαλέξεις με θέμα τις μελέτες φωτισμού και την τεχνολογία LED.
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: