SNFCC Green Weekend 2025 – Urgent Conversations | Επείγουσες Συζητήσεις

18/06/2025, 12:00
20/06/2025, 23:59
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αρχιτεκτονικές συζητήσεις

Open Call για νέους/ες αρχιτέκτονες/όνισσες & εικαστικούς καλλιτέχνες, φοιτητές/ήτριες αρχιτεκτονικής & εικαστικών τεχνών

Κατάθεση προτάσεων για συμμετοχή σε υπαίθρια Έκθεση αρχιτεκτονικών μελετών και εικαστικών έργων, στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend 2025, που φέτος φέρει τον γενικό τίτλο «Urgent Conversations | Επείγουσες Συζητήσεις». Η ομώνυμη Έκθεση θα παρουσιαστεί στον Μεσογειακό Κήπο, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).  

Το SNFCC Green Weekend επανέρχεται τον Σεπτέμβριο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και επιμένει σε έναν ανοιχτό, πολυπρισματικό διάλογο. Τρία χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση (με θεματική «Η Κλιματική Αλλαγή και Εγώ»), το φετινό Φεστιβάλ εστιάζει στην ανάγκη να τοποθετηθούμε –ή να επανατοποθετηθούμε– απέναντι σε καίρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και ζητήματα πολιτισμού, που αφορούν το μέλλον και τη βιωσιμότητα. Πρόκειται για ένα φεστιβαλικό διήμερο με πυρήνα τις συζητήσεις, τις συναντήσεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και έναν πλούσιο καλλιτεχνικό προγραμματισμό (εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, εικαστικά εργαστήρια) που ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για το περιβάλλον, εξετάζει εκείνα που επείγουν και προτείνει πιθανές λύσεις μέσα από τη συλλογική εγρήγορση, τις συνεργασίες και την ενεργό συμμετοχή όλων μας.  

Σάββατο 20 και Κυριακή 21/09 | Πάρκο Σταύρος Νιάρχος | Είσοδος Ελεύθερη 

Το Κέντρο Πολιτισμού προσκαλεί νέους/ες αρχιτέκτονες/όνισσες, εικαστικούς καλλιτέχνες/ιδες και φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής & εικαστικών τεχνών να καταθέσουν προτάσεις που σύμφωνα με τη μελέτη και την ενασχόλησή τους ορίζουν τα επείγοντα θέματα που πρέπει να συζητηθούν ή και που απαντούν σε αυτά προτείνοντας έμπρακτες λύσεις, προκειμένου αυτές να παρουσιαστούν στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Urgent Conversations | Επείγουσες Συζητήσεις» στον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, κατά τη διάρκεια του διημέρου 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2025. 

Τα τελευταία χρόνια, με ολοένα επιταχυνόμενο ρυθμό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (ή κρίσης;) έχει εμπεδωθεί ως κοινή παραδοχή στη δημόσια αντίληψη. Παρόλα αυτά, παραμένει σε κρίσιμη εκκρεμότητα ο ανοικτός διάλογος για τις προκλήσεις και τα διακυβεύματα της απαιτούμενης δράσης για την υπέρβαση των ζητημάτων και για τη συλλογική διαχείριση των νέων στόχων, με το βλέμμα στραμμένο σε μια βιώσιμη κατοίκηση του πλανήτη μας. Κάποια βασικά ερωτήματα που τίθενται: Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες, στη βάση των οποίων θα οργανωθεί η χωρική έκφραση των ανθρώπινων κοινοτήτων από εδώ και στο εξής; Πώς θα ιεραρχηθούν δεδομένα και αποφάσεις και μάλιστα μέσα από την ενδεχόμενη ανάγκη αναθεώρησης βασικών σταθερών τού μέχρι τώρα μοντέλου ανάπτυξης, κατοίκησης και -εντέλει- ενός τρόπου ζωής; Με ποιες διαδικασίες μπορούμε να ρίξουμε φως στη λήψη ανάλογων αποφάσεων προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό, βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς; Πώς τα αιτήματα για δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε θεμελιώδη αγαθά (όπως η τροφή, το νερό, η ενέργεια) επηρεάζουν όλα τα παραπάνω; Και τελικά, πώς και με ποια μέσα η Αρχιτεκτονική και η Τέχνη μπορούν να ερμηνεύσουν, να εμπνευσθούν και να αναπαραστήσουν τόσο τα ζητήματα που οφείλουμε άμεσα να συζητήσουμε, όσο και τις πιθανές τους λύσεις; Ποιες είναι εκείνες οι επείγουσες συζητήσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν στη χαρτογράφηση μιας νέας «εντοπίας», σε αντίστιξη με τις δυστοπικές ή ουτοπικές ανάλογες μελλοντικές προβολές;  

Σε συνέχεια του εξαιρετικά επιτυχημένου περσινού open call που έφερε τον τίτλο «Ανθρώπινοι Οικισμοί — Βιώσιμες Κοινότητες» (κατατέθηκαν συνολικά 81 προτάσεις, μακέτες εργασίας σε ποικιλία format και υλικοτήτες που σε μεγάλο μέρος τους αποτελούσαν αποτέλεσμα εργασίας διατμηματικών ομάδων), η απεύθυνση του Φεστιβάλ διευρύνεται και σε νέους εικαστικούς καλλιτέχνες για την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής του διαλόγου.  

Πυρήνα της επιλογής των μελετών και των έργων που θα εκτεθούν θα αποτελέσει η ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων, αποτύπωμα δημιουργικής σκέψης, αυθεντικές αποκρίσεις που να προσεγγίζουν το ερώτημα με εμβρίθεια, δυναμικά και καινοτόμα.  

Τα μέσα αναπαράστασης είναι στην κρίση των μελετητών/καλλιτεχνών: προπλάσματα, διαγράμματα, δισδιάστατες και τρισδιάστατες απεικονίσεις, μακέτες διερεύνησης, κολάζ, γλυπτά και εγκαταστάσεις είναι ευπρόσδεκτα, στο μέτρο που αυτά, κατά την κρίση των μελετητών/δημιουργών και της επιτροπής αξιολόγησης, μπορούν να εκτεθούν στον υπαίθριο χώρο του ΚΠΙΣΝ κατά τη διάρκεια του διημέρου. 

Η πρόσκληση αφορά νέα έργα, αλλά και μελέτες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή άλλων δημιουργικών διαδικασιών. 

Προθεσμία υποβολής: Κυριακή, 20 Ιουλίου στις 23:59 

  • Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω email στο snfccgreenwe@snfcc.org, όπου οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθυνθούν και για πιθανές ερωτήσεις ή πληροφορίες. 
  • Οι μελέτες/τα έργα μπορούν να είναι σε οποιοδήποτε μέσο, εκτός από βίντεο. 
  • Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε μορφή ψηφιακού τεύχους (.pdf), μεγέθους Α3, όπου θα πρέπει να περιέχονται τα εξής: 

Τίτλος της μελέτης στα Ελληνικά & στα Αγγλικά, Ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων στην ομάδα μελέτης στα Ελληνικά & στα Αγγλικά, ειδικότητες των μελών της ομάδας, Όνομα επιβλέποντος καθηγητή (εφόσον εμπίπτει), καθώς και αναφορά στη Σχολή φοίτησης (εφόσον εμπίπτει), αλλά και χρονολογία εκπόνησης της μελέτης/δημιουργίας έργου. Ακόμη, συνοπτική παρουσίαση του έργου (κείμενο υποστήριξης και τεκμηρίωσης, μέχρι 500 λέξεις). Σε περίπτωση που προτείνεται η παρουσίαση και φυσικών αντικειμένων θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στις διαστάσεις και την υλικότητά τους. Όλα τα κείμενα (συμπεριλαμβανομένων και των λεζαντών) θα πρέπει να επισυνάπτονται και σε αρχείο word. Συνολικό μέγιστο μέγεθος του τεύχους της πρότασης: 8 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων. 

Όλα τα ψηφιακά αρχεία παρουσίασης της πρότασης θα πρέπει να είναι αρχεία εικόνας υψηλής ανάλυσης (μορφής .jpg, .png, ή .tiff), ή αρχεία vector (μορφής .pdf). Δεν μπορούν να γίνουν δεκτά σχεδιαστικά αρχεία (.dwg, .psd, .ai, .indd κ.λπ.). 

Μέγιστο μέγεθος ψηφιακού αρχείου: 30 MB. Εφόσον το αρχείο υπερβαίνει αυτό το μέγεθος, θα πρέπει να γίνεται χρήση υπηρεσίας filesharing. 

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους σύντομο βιογραφικό τους σημείωμα (μέχρι 150 λέξεις), καθώς και διευθύνσεις email και τηλέφωνα επικοινωνίας όλων των μελών της ομάδας. 

Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα μπορεί να υποβάλει μέχρι 2 έργα (ατομικά ή ομαδικά). 

Με την υποβολή της πρότασής σας δηλώνετε και εγγυάστε ότι είστε ο δημιουργός του έργου για το οποίο υποβάλλετε την πρόταση, και σε περίπτωση συλλογικού έργου, δηλώνετε και εγγυάστε ότι εκπροσωπείτε και τους υπόλοιπους δημιουργούς του έργου, και με τις ανωτέρω ιδιότητές σας: 

– παρέχετε στην Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μονοπρόσωπη Α.Ε. (ΚΠΙΣΝ Μ.Α.Ε.) άδεια χρήσης του έργου αποκλειστικά για τον σκοπό της αξιολόγησής του στο πλαίσιο του Open Call, για όσο χρόνο απαιτείται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και της επιτρέπετε να προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για τον ανωτέρω σκοπό, όπως ενδεικτικά στην παρουσίαση του έργου στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης.  

– γνωστοποιείτε στην ΚΠΙΣΝ Μ.Α.Ε. τα προσωπικά δεδομένα και των υπόλοιπων δημιουργών του έργου, εφόσον αυτό είναι συλλογικό, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα τυχόν επιβλέποντος/-ουσας καθηγητή/-ριας του έργου.  

– Εφόσον επιθυμείτε να διατηρήσουμε το έργο και τα προσωπικά δεδομένα προκειμένου να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε σε επόμενη όμοια εκδήλωσή μας στο μέλλον, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με το email της πρότασης συμμετοχής σας, το οποίο επέχει και θέση συγκαταθέσεως για την επεξεργασία των δεδομένων σας. 

  • Η μεταφορά των φυσικών αντικειμένων (εφόσον υπάρχουν) από και προς το ΚΠΙΣΝ θα γίνει με ευθύνη και έξοδα των συμμετεχόντων/ουσών. 
  • Καθώς η Έκθεση πραγματοποιείται σε υπαίθριο, μη στεγασμένο χώρο, τα φυσικά αντικείμενα είναι πιθανό να υποστούν φθορές, λόγω καιρικών φαινομένων.

Τα υποψήφια έργα θα αξιολογηθούν από επιτροπή που έχει συσταθεί για τους σκοπούς του Open Call και αποτελείται από τους/τις:  

– Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου (co–founder ARTWORKS)
– Έλλη Παγκάλου (Αρχιτέκτων Τοπίου)
– Νικόλαο Πατσαβό (Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
– Γαβριέλλα Τριανταφύλλη (Διευθύντρια Προγραμματισμού & Παραγωγής, ΚΠΙΣΝ)
– Νικόλαο Πολεμικό (Διευθυντής Εγκαταστάσεων, ΚΠΙΣΝ)   

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Ρυμενίδης (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) 

Γραφιστικές Εφαρμογές: Ιωάννης Γριβάκος 

Μεγάλος χορηγός: Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

Μέγας Δωρητής ΚΠΙΣΝ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το SNFCC Green Weekend πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ, μέσω του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

18/06/2025, 12:00
20/06/2025, 23:59
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δε βρέθηκαν αποτελέσματα.

PRODUCT CATALOGUE

Συρόμενα κουφώματα SlideAir

ALUMIL

New Finsa Melamine Design Collection | Abstracts από την Eltop

ELTOP

ELTOP Latho 3D Milled Wooden Panels

ELTOP

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS

Dallmer Ceraline, Cerafloor και Cerawall από την Caramondani Hellas | Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο μεταπολεμικός μοντερνισμός στα εσωτερικά των ελληνικών τραπεζών του '60

Παρασκευή Πάνου - 14/07/2025

LKN 25 | Μια σύνθεση πολυτελείας στην καρδιά του Κολωνακίου

Archetype team - 11/07/2025

SMARTIA Zip Screen από την Alumil

Archetype team - 10/07/2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

May Issue | 2025
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες