`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3

27/09/2022, 19:00
29/10/2022, 15:00
Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου»
'Εκθεση

Ομαδική έκθεση
 
Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3

27 Σεπτεμβρίου – 29 Οκτωβρίου 2022


Η Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Ζβες, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Παντελής Χανδρής

 
Οι Κώστας Τσώλης και Νίκος Παπαδημητρίου, μετά τα Σβάρτσβαλντ 1 και 2 στα Καλύβια Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης αντίστοιχα, παρουσιάζουν την 3η εκδοχή του Σβάρτσβαλντ. Αυτή τη φορά με διευρυμένο σχήμα καλούν τον αρχιτέκτονα  Κωνσταντίνο Ζβε και τον εικαστικό Παντελή Χανδρή, να συνεπικουρήσουν στους άξονες καταφυγίου – οχύρωσης - καμουφλάζ.

Από τα πεδία κυνηγιού με τις διαφορετικές διατυπώσεις των δυο εικαστικών, τις εικόνες τροπαίων, τον διάλογο επάνω στους άξονες θύτης – θύμα – θήραμα, εξουσία – επικράτηση – κυριαρχία και σχέση ανθρώπου – άγριου ζώου, στην 3η αυτή εκδοχή η εικαστική διερεύνηση επικεντρώνεται σε πρακτικές και μεθόδους κάλυψης – απόκρυψης, θωράκισης – οχύρωσης και καταφυγίου.

Ο Παπαδημητρίου παρουσιάζει 2 τσιμεντένια γλυπτά “bunkers” καθώς και ζωγραφικά έργα - ασκήσεις, εστιασμένα σε εκδοχές ψηφιακής παραλλαγής, η οποία χρησιμοποιείται σε στολές, οχήματα, άρματα, πλοία ή αεροσκάφη. Η “pixelized” ψηφιακή εκδοχή παραλλαγής εφαρμόζεται πλέον σαν χρωματικό μοτίβο από στρατούς χωρών σαν καμουφλάζ, με σκοπό να μπερδεύει τις κάμερες των κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Ο Κωνσταντίνος Ζβες μεταστρέφει χαρακτηριστικά της ακατοίκητης αρχιτεκτονικής του πολέμου και της οχύρωσης, σε μια σειρά αντικειμένων-προπλασμάτων που χρησιμοποιούν το καμουφλάζ ως μια πομπώδη μεταμφίεση.

Ο Κώστας Τσώλης παρουσιάζει στην έκθεση έργα με αναφορές σε τρεις εποχές και τις ανά περιόδους διαφορετικές χρήσεις των καταφυγίων. Τα έργα αφορούν τις πρακτικές στα στρατιωτικά καταφύγια της Βέρμαχτ στο Ζόσσεν, καθώς και του Σοβιετικού στρατού την περίοδο από το 1937 έως το 1994, έναν οδηγό του 1962 του Τσακ Γουέστ και μια διαφημιστική αφίσα από το διαδίκτυο πιο σύγχρονης περιόδου. Τα επιτοίχια αυτά έργα πραγματεύονται τη σχέση ιστορίας και δημοσιευμένης εικόνας.   
 
Ο Παντελής Χανδρής το 2011 παρουσίασε το «Καταφύγιο της Αλίκης», μια τσιμεντένια αρχιτεκτονική μακέτα ενός bunker, ενός κατακόρυφου δαιδαλώδους ριζωματικού χώρου με δωμάτια και διαδρόμους που τα συνδέουν, χώρου εμβύθισης, αναζήτησης και εντοπισμού του Εαυτού. Η τρισδιάστατη αυτή κατασκευή συνοδευόταν από τρία ανάγλυφα, “Αξονομετρικά 1,2,3”, τα οποία παρουσιάζει στο Σβάρτσβαλντ 3. Τα επιτοίχια αυτά έργα εμφανίζουν κάποιες πληροφορίες για τη χωρική διαρρύθμιση αυτού του καταφυγίου, με το είδος της πληροφορίας να ποικίλλει από την εγχάρακτη σχεδίαση ενός ελάχιστου ίχνους -υπαινιγμού στην αναγλυφότητα- έως τις μεγαλύτερες εσώγλυφες και εξώγλυφες μετατοπίσεις της επιφάνειας.
 
 
Εγκαίνια: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, 19:00
Διάρκεια:  27 Σεπτεμβρίου – 29 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: 
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00
Τετάρτη: 12.00-18.00
Σάββατο: 12.00-15.00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

27/09/2022, 19:00
29/10/2022, 15:00
Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες Κτηριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Archetype team - 24/05/2024

Tα Novelties της Artemide στην Design Week 2024

Archetype team - 23/05/2024

Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον (Α' Μέρος)

Ηρώ Καραβία - 22/05/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες