`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Κολωνάκι, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 4/12/23

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η νέα πλατεία Κολωνακίου θα είναι ανοιχτή και συμπεριληπτική, ένα αστικό πεδίο που συνδέεται και λειτουργεί ως φυσική συνέχεια της ζωντανής γειτονιάς που το περιβάλλει. Αντί για ένα οριοθετημένο πάρκο με συγκεκριμένα σημεία εισόδου, η νέα πλατεία καλεί τους επισκέπτες να εισέλθουν από όλες τις πλευρές. 

Η υλικότητα της πλατείας επεκτείνεται στα οδοστρώματα για να «αγκαλιάσει» τα παρακείμενα καφέ και τα καταστήματα που την περιβάλλουν, διευρύνοντας έτσι την εμβέλεια του δημόσιου χώρου, ενθαρρύνοντας τα αυτοκίνητα να μοιραστούν τον δρόμο με τους πεζούς και διοχετεύοντας την ενέργεια και τη δραστηριότητα της πόλης μέσα από το πάρκο. Το πρόγραμμα για το πάρκο δανείζεται από ό,τι το περιβάλλει, προτείνοντας νέα καφέ και υπαίθρια καθιστικά που θα χρησιμοποιούνται από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. 

Ο προηγούμενος σχεδιασμός για το πάρκο, από το Atelier 66, πρότεινε έναν μοναδικό και ενδιαφέροντα χώρο, αλλά υπέφερε από ένα είδος κατακερματισμού, εν μέρει λόγω των πολλών σκαλοπατιών, των πλατφορμών και των τοιχίων που δημιουργήθηκαν για να διαχειριστούν την υψομετρική διαφορά σχεδόν 4 μέτρων στο οικόπεδο. Αντιθέτως, εδώ προτείνεται μια απλή ήπια κλίση που δημιουργεί έναν μεγάλο συνεχή επίπεδο χώρο στο μεγαλύτερο μέρος του πάρκου. Οι σκάλες περιορίζονται σε δύο θέσεις, στα βόρεια και νότια του οικοπέδου, ενώ το πάρκο διασχίζεται από τα ανατολικά στα δυτικά χωρίς ανισοσταθμίες ή σκαλοπάτια. 

Τα αντικείμενα που ορίζουν το πάρκο είναι εσκεμμένα ελάχιστα: ένας κάναβος από δέντρα, μερικά σκληρά υλικά δαπεδόστρωσης, παγκάκια και ένα μείγμα διαφορετικών παιχνιδιάρικων λειτουργικών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο η προτεινόμενη πλατεία Κολωνακίου παραμένει απλή, καθαρή, προσβάσιμη και «ευανάγνωστη», εύκολη στη συντήρηση και ανοιχτή σε πολλές διαφορετικές χρήσεις και ομάδες επισκεπτών.

2FPHZlcynw.jpg


Αρχιτεκτονική Μελέτη: Neiheiser Argyros


The new Kolonaki Square will be open and inclusive, a civic field that is connected to and continuous with the vibrant neighborhood that surrounds it. Instead of a bounded park with specific entrance points, the new plateia invites visitors to enter from all sides.

The material definition of the plateia extends across the streets in order to include the sidewalk cafés and shops that surround it, enlarging the reach of the public space, encouraging cars to share the road with pedestrians, and pulling the energy and activity of the city into and through the park. The program for the park borrows from what surrounds it, proposing new cafes and outdoor seating that will be used from early morning until late at night. 

The previous design for the park by Atelier 66 was a unique and interesting space, but it did suffer from a kind of fragmentation, partially because of the many steps, terraces, and walls that were created to navigate the almost 4m grade change across the site. We propose instead a simple tilt that creates a large continuous flat space across the majority of the park. Staircases are limited to two locations; at the north and south of the site, while the park is traversable at grade in a continuous flat route in the east-west direction. 

The park is deliberately minimal in the number of elements used to give it definition; a grid of trees, various hardscape materials, benches, and a mix of different playful program elements. In this way the proposed Kolonaki Square is simple, clear, easy to navigate, easy to maintain, and open to many different uses and audiences. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο
Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΚΟΛΩΝΑΚΙ | Β' Βραβείο

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες