`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Cave House


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 13/9/23

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έργο αφορά τη δημιουργία μιας νέας κατοικίας, σε υφιστάμενο οικόπεδο εκτός οικισμού σε έναν μικρό οικισμό, λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Οι ανάγκες και τα βιώματα των δύο ιδιοκτητών, καθώς και η μορφολογία και ο προσανατολισμός του χώρου μελέτης, μας οδήγησαν στον σχεδιασμό μιας πετρόχτιστης, ισόγειας, υπόσκαφης κατοικίας με κολυμβητική δεξαμενή και υπόγειους χώρους.

Από τον δρόμο διακρίνει κανείς ένα λιόφυτο με ελαφριά κλίση, μια τεχνητή λίμνη, και στο τέλος του οικοπέδου έναν γκρεμό. Το κτίριο τοποθετήθηκε κρυμμένο στο ανάγλυφο του εδάφους και στο χείλος του γκρεμού. Αποτελείται από τρεις πτέρυγες διαφορετικού προσανατολισμού και με διαφορετικές θεάσεις. Στη μεσαία πτέρυγα, όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος, φιλοξενεί τους χώρους ημέρας, όπως κουζίνα, καθημερινό, τραπεζαρία, και εξωτερικά υπάρχει χώρος πισίνας με εξωτερικό σαλόνι, τζάκι και τραπεζαρία. Η δυτική πτέρυγα αποτελείται από βοηθητικούς χώρους, ξενώνες, κλειστό χώρο parking, καθώς και το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στους υπόγειους χώρους. Στην ανατολική πτέρυγα βρίσκεται το master bedroom και το γραφείο. Στους υπόγειους χώρους βρίσκονται το γυμναστήριο με αποδυτήρια, ένα γραφείο με τοίχο από γυαλί που βλέπει στην κολυμβητική δεξαμενή, σινεμά, χώροι επιτραπέζιων παιχνιδιών, κουζίνα και μπάνιο, αποθήκες και μηχανοστάσια.

Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσω μιας διαδρομής που περνά μέσα από την τεχνητή λίμνη - καταρράκτη, κατεβαίνοντας ένα επίπεδο, σε μία εσωτερική αυλή τριγωνικού σχήματος, που προκύπτει από το αποτύπωμα των χαράξεων των τριών πτερύγων του κτιρίου. Από αυτή τη νότια εσωτερική αυλή, διακρίνει κανείς τη θέα μέσω των μεγάλων επιφανειών γυαλιού στον βόρειο και νότιο τοίχο. Στις δύο πιο ιδιωτικές πτέρυγες, σχεδιάστηκαν οι εσωτερικοί χώροι έτσι ώστε να εστιάζει το βλέμμα του ο χρήστης πάντα προς τη θέα, είτε από το κρεβάτι, είτε από τα ντουζ, είτε από τα γραφεία. Η ανατολική πτέρυγα έχει θέα προς την πόλη του Ηρακλείου και τη θάλασσα, η κεντρική πτέρυγα έχει θέα προς την κοιλάδα και η δυτική προς τον Ψηλορείτη.

Το έργο ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δίνοντας σημασία στον προσανατολισμό, τον φυσικό αερισμό / φωτισμό, καθώς και με το φυτεμένο δώμα του, που προσφέρει δροσιά κατά τη διάρκεια του πολύ ζεστού καλοκαιριού στην Κρήτη. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που βρίσκονται σε “κρυφό” σημείο του χώρου μελέτης, σε συνδυασμό με τις εντοιχισμένες αντλίες θερμότητας και τις μονώσεις - κέλυφος, προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία στο κτίριο και το καθιστούν παθητικό.

JBLhHnyCYG.jpg


Αρχιτεκτονική Μελέτη & Σχεδιασμός: Zeropixel Architects

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House
Cave House

VIDEO

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες