`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Cosmos Luxury Villa


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Σταλίδα, Κρήτη, Ελλάδα


ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ:
Ιούλιος 2023

Δημοσιεύθηκε: 7/6/24

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτίριο βρίσκεται στη Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης, σε ένα αστικό περιβάλλον επηρεασμένο έντονα από τη συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας τη δεκαετία του '90. Μια εποχή, κατά την οποία η Σταλίδα και η Κρήτη γενικότερα επέκτειναν ραγδαία το δομημένο περιβάλλον τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ως αποτέλεσμα, ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά πρότυπα σχεδιασμού φιλοξενίας, και η δημιουργία ενός φίλτρου μεταξύ του κτιρίου και του αστικού σκηνικού του. Η πρόθεση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας εμπειρίας για τους χρήστες, διαχωρίζοντάς τους από το πολυσύχναστο περιβάλλον τους και παρέχοντας μια ιδιωτική όαση.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δημιουργήθηκαν δύο κάθετοι τοίχοι σε κάθε πλευρά του κτιρίου, που αντιμετωπίζονται ως αυστηρά όρια και λειτουργούν ως οπτικό φράγμα, επεκτεινόμενοι από το χωριό προς το οικιακό περιβάλλον.

Η γεωμετρική δομή του υπάρχοντος κτιρίου δεν συμβάδιζε με τις σημερινές απαιτήσεις χρήσης, καθώς δεν προοριζόταν για οικιστική χρήση. Η κλίμακά του ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα, καθώς ήταν ένα διώροφο κτίριο με μια πρόσθετη εξωτερική κυλιόμενη σκάλα, δημιουργώντας μια στενή και ψηλή μορφή πύργου.

Ο εξωτερικός πύργος της κυλιόμενης σκάλας αφαιρέθηκε, για να δημιουργηθεί χώρος για την ιδιωτική αυλή. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της δομής του κτιρίου, το ανώτερο επίπεδο διαχωρίστηκε οπτικά. Στο κάτω επίπεδο του κτιρίου επεκτάθηκαν δοκάρια στους κατακόρυφους τοίχους της αυλής, για τη δημιουργία ιδιωτικών εξωτερικών χώρων.

Με αυτόν τον τρόπο, η δομή του κατώτερου επιπέδου επεκτάθηκε στα όρια του χώρου, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για το ανώτερο επίπεδο. Ταυτόχρονα ενίσχυσε το φίλτρο μεταξύ του κτιρίου και του αστικού σκηνικού του, παρέχοντας παράλληλα σκιά στους εξωτερικούς χώρους της αυλής. Οι υπαίθριοι χώροι της αυλής αποτελούνται από τον χώρο της πισίνας, ένα καθιστικό, ένα μπαρ, έναν χώρο μπάρμπεκιου και ένα υπαίθριο γυμναστήριο.

Προκειμένου να διαχωριστεί περαιτέρω το πάνω και το κάτω επίπεδο του κτιρίου, επιλέχθηκαν δύο διαφορετικοί χρωματισμοί. Για τη βάση, τα δοκάρια και τους τοίχους της αυλής χρησιμοποιήθηκε πιο βαθύ χάλκινο χρώμα, ενώ στο πάνω επίπεδο πιο φωτεινό ζεστό μπεζ χρώμα.

Οι κύριοι χώροι καθιστικού της βίλας βρίσκονται στο ισόγειο, μαζί με ένα κύριο υπνοδωμάτιο επισκεπτών και μπάνιο. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τρία κύρια υπνοδωμάτια, με λιτό εσωτερικό σχεδιασμό, με υλικά όπως ξύλο και ζεστές μπεζ αποχρώσεις.

Όλες οι βοηθητικές χρήσεις, όπως οι αποθηκευτικοί χώροι, βρίσκονται στο υπόγειο, μαζί με μια σάουνα και ένα επιπλέον master υπνοδωμάτιο, με ιδιωτική εξωτερική αυλή και πισίνα.

Με καθαρό μινιμαλιστικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το cosmos luxury villa καταφέρνει να ξεχωρίζει στο περιβάλλον του και να ανταποκρίνεται στα τρέχοντα πρότυπα φιλοξενίας, παρέχοντας παράλληλα ιδιωτικότητα στους επισκέπτες.

kHVR3umomO.jpg


Architect: SER Architects
Design Team: Edward Serifis, Rafail Sergios, Daphne Manousogianni
Construction: Dias Galerakis Construction
Photo Credits: George Anastasakis – South Space for photography


The building is located in Stalida, Heraklio, Crete, in urban environment heavily influenced by the ever so growing tourist industry of Greece in the 90s. Around that time ,Stalida and Crete in general rapidly expanded their built environment, in order to meet the needs of said industry.

As a result tha main goal of this renovation project was to modernize the building, in order to meet the present hospitality standards of design, while simultaneously creating a filter between the building and it's urban setting. The intention of the architecture design is to create an experience for the users, separating them from their busy surroundings and providing a private oasis.

In order to achieve that goal, two vertical walls were created on each side of the building, that are treated as hard limits and acting as a visual barrier, moving from the village to the domestic environment.

The geometric structure of the existing building was challenging, as it was not designed for residential use. The scale of the it was one of the main issues being a two story building within additional exterior escalator, it created too narrow and tall tower like forms.

The exterior escalator tower was removed in order to create space for the private yard. In order to overcome the challenges of the structure of the building, the upper level was visually separated. At the lower level of the building, beams were extended to the vertical walls of the yard to create private outdoor areas.

This way the structure of the lower level was extended to the limits of the site, creating a strong base for the upper level. At the same time it strengthened that much needed filter between the building and it's urban setting, while providing shade for the exterior spaces of the yard, which consists of the pool area, a sitting space, a bar, a BBQ area and an outdoor gym.

In order to further separate the upper and lower level of the building 2 different color materials were chosen. For the base , the beams and the yard walls , a deeper copper likecolour was used, while the upper level brighter warm beige colour.

The main living areas of the villa are located in the ground floor along with a guest master bedroom and bathroom. The first floor consists of three master bedrooms, with a minimalinteriordesign, using materials like wood and warm beige tones.

All the auxiliary uses ,likestorage are located in the basement, along with a sauna and an additional master bedroom , with a private exterior subterranean yard and pool.

With a clean cut minimalistarchitectural design, cosmos villa manages to stand out in it's environment and meet the current standards of hospitality, while providing some much need privacy to the guests.


Project name: Cosmos Luxury Villa
Location: Stalida, Crete, Greece
Year: 2023
Area: 300 sqm
Type: Hospitality
Status: Completed
Architect: SER Architects
Design Team: Edward Serifis, Rafail Sergios, Daphne Manousogianni
Construction: Dias Galerakis Construction
Photo Credits: George Anastasakis – South Space for photography


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa
Cosmos Luxury Villa

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες