`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 8/4/20

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1960, το διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ένα τυπικό Αθηναϊκό διαμέρισμα της εποχής εκείνης. Χαρακτηριστικά της αρχικής του διαρρύθμισης ήταν τα μικρά δωμάτια για κάθε διαφορετική χρήση, καθώς και οι μακριοί διάδρομοι που δημιουργούσαν ανεπαρκή φωτισμό και προβληματική κυκλοφορία. Η κεντρική συνθετική ιδέα ήταν η αναδιοργάνωση της κάτοψης του διαμερίσματος, με έναν τρόπο ο οποίος θα άφηνε περισσότερο φως να εισχωρήσει στο διαμέρισμα και θα άμβλυνε τα όρια μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων του χώρου. Όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι μεταξύ του καθιστικού, της τραπεζαρίας, της κουζίνας, του χολ και του διαδρόμου κατεδαφίστηκαν, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φωτεινός χώρος, ο οποίος θα φιλοξενεί όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Η προτεινόμενη ανοιχτή κάτοψη συνιστά έναν σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου τα όρια μεταξύ των διαφορετικών χώρων αμβλύνονται. Τα νέα, ελαφρύτερα όρια, όπως η ελεύθερη μεταλλική βιβλιοθήκη, δημιουργούν ένα διαμπερές φίλτρο μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων της κατοικίας.

Η ιδέα της καθαρότητας δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στην κάτοψη, αλλά και στην ωμή χρήση των υλικών και των υφών που αναφέρονται στη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Ο βιομηχανικός χαρακτήρας του διαμερίσματος ενισχύεται από τις σιδηροκατασκευές επίπλων, όπως το τραπέζι της τραπεζαρίας και η ελεύθερη βιβλιοθήκη, τα οποία σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα ειδικά για τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου.


4l4rOWyE1c.jpg


Η χρωματική παλέτα του έργου αποτελεί ένα παιχνίδι μεταξύ ηρεμίας και έντασης, όπου τα ήρεμα, φωτεινά χρώματα χρησιμοποιούνται στον κύριο χώρο, προκειμένου να τον ενοποιήσουν αντανακλώντας το φως, ενώ τα έντονα χρώματα χρησιμοποιούνται ώστε να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό κόσμο στα μικρότερα δωμάτια. Έντονες αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε αντιπαρατίθενται με επιφάνειες τσιμεντοκονίας και ξύλου, δημιουργώντας αίσθηση αντίθεσης και ζεστασιάς ταυτόχρονα.

x2b8G50_d3.jpg


Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & Οργάνωση Κατασκευής: Παναγιώτης Παπανικολάου
Τοποθεσία: Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
Επιφάνεια: 112 μ²
Έτος σχεδιασμού και κατασκευής: 2019

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παπανικολάου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο
Διαμέρισμα στο Καλλιμάρμαρο

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες