Uploaded by: Archetype Editor
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Λάρνακα, Κύπρος
Έπαινος στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Δήμου Λάρνακας "Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα"
Σχεδιαστική πρόταση
Βασικό ερώτημα, το οποίο προβλημάτισε κατά τον σχεδιασμό, ήταν το πώς σχεδιάζει κανείς ένα πράσινο δίκτυο κίνησης μέσα σε ένα ενεργό αστικό τοπίο, που να διασταυρώνεται και να αλληλεπικαλύπτεται με αυτό, αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί τη διακριτή ταυτότητα και αυτονομία του σαν οντότητα. Η στρατηγική επέμβασης βασίζεται στη δημιουργία μιας ανάλαφρης περιήγησης στον χώρο. Πορείες, στάσεις και φυγές έρχονται να δώσουν μία νέα μορφή στην έννοια του χώρου και στην ευρύτερη έννοια του πάρκου. Μια γραμμική πορεία έρχεται να διασχίσει το πάρκο, με μια δευτερεύουσα, ελεύθερη πορεία να έρχεται και να περιπλέκεται σε αυτή, δημιουργώντας ένα πλήθος από χώρους και δράσεις.
Ως ένας εναλλακτικός περίπατος, προκαλεί τον επισκέπτη να τον εξερευνήσει μέσα σε ένα παιχνίδι δευτερευόντων διαδρομών και επιπέδων. Η ελεύθερη ανάπτυξη των διαδρομών εκατέρωθεν του κεντρικού γραμμικού έρχεται να προσδώσει στον χώρο μια επιπλέον ελαφρότητα αλλά και απλότητα, ξεφεύγοντας από την αυστηρότητα του αστικού ιστού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καλύτερη ενοποίηση και εμπλουτισμό της εμπειρίας του πάρκου.
Επιπρόσθετα, προτείνεται ένας νοητός άξονας κατεύθυνσης από τη δημοτική.
Μεταξύ άλλων προτείνεται:
Στρατηγική φωτισμού
O φωτισμός και η ανάδειξη του χώρου κατά τις βραδινές ώρες είναι σημαντική παράμετρος της πρότασής μας.
Ανάλογα με την περίσταση, ο φωτισμός διαφοροποιείται σε ένταση και ποιότητα ανάλογα με την ατμόσφαιρα που επιδιώκεται κάθε φορά. Στον χώρο του αμφιθεάτρου έχει επιλεχθεί γραμμικός φωτισμός ενταγμένος στην κατασκευή, ενώ στα διάφορα επίπεδα υπάρχουν και επιδαπέδια φωτιστικά τα οποία αποδίδουν διάφορες ποιότητες στον χώρο.
Υλικά
Ολόκληρος ο σχεδιασμός κινήθηκε σε 2 επίπεδα: Των κινήσεων και των υλικών. Κάθε αντικείμενο χρησιμοποιεί συγκεκριμένο συνδυασμό υλικών, τέτοιο ώστε να εναρμονίζεται στο φυσικό περιβάλλον αλλά και ταυτόχρονα να αποδίδει φιλικότητα και απλότητα. Η επιλογή τους έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε όταν κάποιος τα αντικρίζει απομονωμένα, να δύναται να τα εντάξει -νοητά- σε ένα ευρύτερο δίκτυο αντικειμένων παρόμοιας όψης και υφής, σε μια ενότητα. Όλες οι πλακοστρώσεις είναι από πλάκες μπετόν 50Χ50εκ. που αρμολογούνται με χώμα. Οι διάδρομοι επίσκεψης θα είναι κατασκευασμένοι από χώμα και χαλίκι, ενώ οι κατασκευές των στεγάστρων από μέταλλο και ξύλο.
Αστικός εξοπλισμός
Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην αστική επίπλωση. Προτείνεται ένας νέος σχεδιασμός σε καθιστικά, κάδους απορριμμάτων αλλά και φωτιστικά σώματα, τα οποία ακολουθούν απλές γραμμές και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό. Επιπρόσθετα, προτείνονται σημεία σήμανσης – ενημέρωσης που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το σημείο στο οποίο θα βρίσκονται, και θα ενημερώνουν για το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος και για την περιοχή στην οποία βρίσκονται κάθε φορά.
Φύτευση
Αρχικά προτείνεται η διατήρηση της υφιστάμενης φύτευσης όπως έχει. Ταυτόχρονα ενισχύεται το πράσινο και προτείνονται τόσο νέα δέντρα όσο και θάμνοι και αρωματικά φυτά, ώστε να ενισχυθεί η βιωματική εμπειρία του επισκέπτη.
Προσβασιμότητα
Επισημαίνεται ότι έχει προβλεφθεί πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α σε όλους τους χώρους. Επίσης, υπάρχουν θέσεις για στάθμευση ποδηλάτων.
Περιμετρική πρόσβαση
Διακοσμητικά μοτίβα
Σε διάφορα σημεία μέσα στον σχεδιασμό μπορεί κάποιος να συναντήσει χαράξεις διαφορετικού υλικού και απόχρωσης, δημιουργώντας ένα διακοσμητικό παιχνίδισμα στο μοτίβο του περιπάτου και του πλακόστρωτου, χαράξεις οι οποίες ακολουθούν τη λογική του σχεδιασμού.
Χώροι υγιεινής
Για τους χώρους υγιεινής προτείνεται η χωροθέτηση δίπλα στο αναψυκτήριο και κοντά στο υπαίθριο αμφιθέατρο, ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση. Ο σχεδιασμός ακολουθεί τα πρότυπα των κανονισμών, με τη δημιουργία δύο καθαρών όγκων με ένα εξωτερικό ελαφρύ κέλυφος. Διαχωρίζονται τουαλέτες ανδρών και γυναικών, καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν ληφθεί υπόψιν διευκολύνσεις για νήπια. Η μορφή και σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί τη λογική της απλότητας με λιτούς όγκους.
Βιοκλιματική προσέγγιση
Όλες οι πλακοστρώσεις γίνονται με ελάχιστη δυνατή επέμβαση και η αρμολόγησή τους γίνεται με χώμα, έτσι ώστε να απορροφούνται τα όμβρια ύδατα από το έδαφος. Η κύρια διαδρομή -και μόνο- αποτελείται από τις πλάκες από μπετόν, οι οποίες όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι αρμολογημένες με χώμα. Στις κυκλικές κοιλότητες του παιδότοπου και του ξέφωτου έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως άμμος και χαλίκι.
Τοίχος αναρρίχησης
Ο τοίχος αναρρίχησης πλαισιώνει το αντλιοστάσιο, ενσωματώνοντάς το στον σχεδιασμό και εντάσσοντάς το καλύτερα στον χώρο.
Ομάδα Αρχιτεκτόνων:
Ελευθέριος Βομβολάκης, Αρχιτέκτονας,
Νικόλαος Σοκορέλης, Τελειόφοιτος φοιτητής Αρχιτεκτονικής,
Μαίρη Γιαννάκα, Τελειόφοιτη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
Έτος μελέτης: 2020
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: