Uploaded by: Archetype Editor
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Ξυλόκαστρο, Ελλάδα
Η πρόταση «Εδαφικοί μετασχηματισμοί» επιχειρεί να διαβάσει χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου του Ξυλοκάστρου, και να τα αναγάγει σε σχεδιαστικά εργαλεία για την παρέμβαση πεζοδρόμησης στον κύριο εμπορικό άξονα της πόλης, την οδό Π. Τσαλδάρη. Διακρίνουμε τρία επίπεδα παρέμβασης: αυτό του «εδάφους», δηλαδή επεξεργασίας της πλακόστρωσης και της υλικότητας του νέου πεζοδρόμου, αυτό της παρέμβασης με σημειακές κατασκευές αστικού εξοπλισμού, ενώ ένα τρίτο επίπεδο διαβάζουμε στη διαμόρφωση της πλατείας του Αγ. Βλασίου.
Το έδαφος / Για την επεξεργασία της υλικότητας και της μορφής του νέου πεζοδρόμου, αντλούμε αφορμή από τη γραμμικότητα του καλλιεργημένου τοπίου της περιοχής, όπου βρίσκονται σε αφθονία τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δέντρα. Οι επάλληλες σειρές καλλιεργειών μεταφράζονται σε μια γραμμική προσέγγιση στην επεξεργασία της πλακόστρωσης, όπου χαμηλή και ψηλή φύτευση διατάσσονται γραμμικά σε διαστάσεις που ποικίλουν. Ο πεζόδρομος χωρίζεται σε παράλληλες διακριτές ζώνες, που περιλαμβάνουν: ζώνη κίνησης οχημάτων ανεφοδιασμού και έκτακτης ανάγκης, ζώνη όδευσης ΑΜΕΑ, ζώνη αστικού εξοπλισμού και ζώνη πρασίνου.
Οι σημειακές κατασκευές αστικού εξοπλισμού / Για την επεξεργασία του αστικού εξοπλισμού, αναφερόμαστε στη μορφολογία των παραδοσιακών κατασκευών αποξήρανσης σταφίδας. Οι απλές ξύλινες κατασκευές που αποτελούσαν ένα εγγενές στοιχείο του αγροτικού τοπίου, αναλύονται δομικά και μορφολογικά, επεξεργάζονται σχεδιαστικά και διαμορφώνουν τα στοιχεία του επιμέρους αστικού εξοπλισμού. Προτείνονται πινακίδες σήμανσης, τοίχοι αναρρηχητικών φυτών, τοπόσημα εισόδου στον πεζόδρομο και επιμέρους στοιχεία όπως παγκάκια, βρύσες, κάδοι, φωτιστικά σώματα.
Η πλατεία ως κέντρο βάρους / Η Πλατεία του Αγ. Βλασίου αποτελεί το χωρικό και εννοιολογικό κέντρο της νέας πεζοδρόμησης. Προτείνεται ένα περίπτερο πολλαπλών λειτουργιών με χαρακτηριστικό στέγαστρο, στρογγυλού σχήματος και χρώματος κροκί, που εδράζεται στον τοίχο με τα αναρριχητικά φυτά, ο οποίος οδηγεί το βλέμμα στην εκκλησία του Αγ. Βλασίου. Η κατασκευή στεγάζει το δημοτικό info-point και τον νέο σταθμό ενοικίασης ποδηλάτων. Μία κινητή κουρτίνα δίνει τη δυνατότητα σε τμήμα του χώρου να κλείνει, για εφήμερες δράσεις ή εκθέσεις. Ο ξύλινος τοίχος φέρει οθόνη προβολών, ενώ πλήθος αυτόνομων καθισμάτων και τραπεζιών δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαμορφώσει το σημείο που επιθυμεί να κάτσει. Τα υφιστάμενα δέντρα οριοθετούνται, και κάτω από τη σκιά τους οργανώνεται ο χώρος ενοικίασης τραπεζοκαθισμάτων στα γειτονικά καταστήματα εστίασης και καφέ.
Φυτευση / Η φύτευση αποτελεί το στοιχείο softscape που θα δώσει την απαραίτητη ποιότητα μικροκλίματος στην πεζοδρόμηση. Προτείνονται φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά όχι μόνο στο μεσογειακό οικοσύστημα εν γένει, αλλά και σε περιοχές άμεσης γειτνίασης με τη θάλασσα, τα οποία παρουσιάζουν αντοχές και υφάρμυρα εδάφη.
Ο μεγάλος περίπατος / Σε ευρύτερο επίπεδο παρέμβασης προτείνεται η δημιουργία του «μεγάλου περιπάτου», που θα συνδέει τo υφιστάμενo λιμάνι-μαρίνα με τον νέο πεζόδρομο και θα εκτείνεται δια μέσω του πευκώνα, μέχρι τη Βίλα του Α.Σικελιανού. Ο περίπατος συνδέει τα διάσπαρτα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ σημεία με ενημερωτικές πινακίδες λειτουργούν ως ενδείξεις προσανατολισμού και πληροφορίας για τους επισκέπτες. Παράλληλα, προτείνεται ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος με τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα, με τη χωροθέτηση στην πλατεία του Αγ. Βλασίου ενός σταθμού ενοικίασης, συμπληρωματικού ως προς τον υπάρχοντα στο πρότυπο Πάρκο Άθλησης, Αναψυχής και Επιμόρφωσης, καθώς και επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων.
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση - πεζοδρόμηση οδού Π. Τσαλδάρη από Βαγενά έως Κυανή Ακτή
2o Bραβείο
Αρχιτεκτονική μελέτη: Micromega
Υπεύθυνοι Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Ζώμας, Μάρα Παπαβασιλείου
Ομάδα έργου: Αναστασία Δρούγκα, Δημήτρης Παπαγεωργίου
Πολιτικοί Μηχανικοί: Φώτης Κόνδης, Αθανάσιος Μαντζάνας
Η/Μ: ΤΕΤΡΑΣ Η/Μ Α.Ε.Μ.
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: