
ΕΓΓΡΑΨΟΥ
για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!
Thank you!
You have successfully joined our subscriber list.
για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!
You have successfully joined our subscriber list.
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αθήνα, Ελλάδα
Ένας χώρος παρασκευής και ψησίματος αρτοποιημάτων, ένα retail space, ένα eatery, ένα κατάλυμα, στην καρδιά της Αθήνας.
Tο Ergon Bakehouse αποτελεί ένα πολυεπίπεδο έργο φιλοξενίας, με κοινό άξονα το άρωμα της ζύμης ως σημειολογία της φροντίδας. Από την είσοδο μέχρι τους χώρους των δωματίων, το design των αρχιτεκτόνων Urban Soul Project αναπτύσσεται
γύρω από τον κύκλο ζωής της ζύμης αλλά και το περιβάλλον ενός παραδοσιακού αρτοποιείου. Το Ergon Bakehouse είναι ένας πολύπλευρος προορισμός γαστρονομίας και φιλοξενίας, που ενσαρκώνει μια βαθιά εκτίμηση για την τέχνη της αρτοποιίας. Στεγάζεται στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Πατρώου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε ένα διατηρητέο κτίριο σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή, στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο παρελθόν, το κτίριο φιλοξενούσε στους ορόφους του τις κατοικίες και τα γραφεία, ενώ στο ισόγειο βρίσκονταν τα εμπορικά καταστήματα. Το κομψό, κλασικό δείγμα Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής της εποχής, με χαρακτηριστικά τα κάθετα στοιχεία και την εκλεπτυσμένη διακόσμηση, συντηρήθηκαν υποδειγματικά κατά τη μετατροπή του προς νέα χρήση, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project, που ανέλαβε συνολικά τον σχεδιασμό του Ergon Bakehouse.
Ο σύγχρονος επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει λεπτομέρειες του αισθητικού και λειτουργικού παρελθόντος του κτιρίου, όπως ο γύψινος διάκοσμος, ένα από τα δύο κλιμακοστάσια και ο ανελκυστήρας.
Η αρχιτεκτονική των αρωμάτων και της κοινωνικότητας
Μπαίνοντας στο ισόγειο, βρίσκουμε τον φούρνο νέας γενιάς 72H Artisanal Bakery, όπου «ξεκουράζονται» και ψήνονται ψωμιά και αρτοσκευάσματα με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών –εξού και το όνομα. Στο 72H, ο head creative baker Νίκος Χανδόλιας και ο pastry chef Μάρτιν Κιτάν, υπό την επίβλεψη του Παναγιώτη Ξάνθη, executive chef της Ergon, υπερβαίνουν τους κανόνες και δημιουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με σύγχρονες φόρμες αρτοποιήματα που διεγείρουν τη μνήμη στο παρόν. Πέρα από την εντυπωσιακή βιτρίνα του φούρνου, διακρίνουμε τρία σημεία, τους τρεις βασικούς κρίκους στην αλυσίδα του ψωμιού και των άλλων προϊόντων: το retail με προϊόντα αποκλειστικά γύρω από το home baking, τον χώρο ψησίματος και το 72H Lab - το παρασκευαστήριο. Η διαδικασία καθίσταται πλήρως προσβάσιμη στο βλέμμα του επισκέπτη, καθώς τα διατηρητέα κουφώματα λειτουργούν ως κορνίζες στο σκηνικό του ανοιχτού εργαστηρίου -το οποίο είθισται στους φούρνους να είναι απομονωμένο στο πίσω μέρος τους. Οι πρώτες ύλες μετατρέπονται σε τροφή, δίνοντας το εναρκτήριο ερέθισμα για ένα
μοναδικό, για τα δεδομένα της φιλοξενίας, commensality.
Ακριβώς στη μέση του κτιρίου βρίσκεται η αρχική είσοδος και το κλιμακοστάσιο, ενώ κατόπιν παρατάσσονται τρεις είσοδοι με χωρική συνέχεια, οι οποίες οδηγούν σε ισάριθμα διαφορετικά σημεία: στην υποδοχή του ξενοδοχείου, σε έναν χώρο αναμονής αλλά και σερβιρίσματος φαγητού, και στο 72H Eatery. Η διαρρύθμιση γιορτάζει την κοινωνική δύναμη του φαγητού, το οποίο αφθονεί και σερβίρεται από το πρωί μέχρι και το βράδυ.
Συνολικά, το concept του ξενοδοχείου προτείνει μια διαφορετική οπτική στη διαμονή σε μία μητρόπολη: η αισθητηριακή εμπειρία των αρωμάτων συνδέεται με την άνεση της διαμονής στα 29 δωμάτια αλλά και την πολιτιστική και κοινωνική σύνδεση που προωθούν οι χώροι του ισογείου, με αποτέλεσμα μέρες έμπνευσης, ζεστασιάς και αναστοχασμού.
Υλικότητα της θαλπωρής
Το άρωμα του αρτοποιείου διαπερνά το κτίριο: στα 29 δωμάτια οι επισκέπτες ξυπνούν με την οικεία εντύπωση της σπιτικής θαλπωρής. Η χωροθέτηση των 29 συνολικά δωματίων του ξενοδοχείου ακολουθεί τα ανοίγματα στην όψη του διατηρητέου κτιρίου. Με δεδομένο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν σε πλήθος και μέγεθος, τα δωμάτια διαθέτουν μεγαλύτερη επιφάνεια, με
αρκετά από αυτά να είναι δίχωρα. Ο «οντάς» είναι ένας βαθύς καναπές που εντάσσεται σε εσοχές στα δωμάτια και λειτουργεί ως δεύτερο κρεβάτι και ως καναπές ανάπαυσης. Έτσι, η αισθητηριακή αφθονία βρίσκει τη χωρική της έκφραση.
Κάθε δωμάτιο σχεδιάστηκε γύρω από τα στοιχεία και την υλικότητα του αρτοποιείου και μιας επαγγελματικής κουζίνας: το σκούρο πυρότουβλο, την επένδυση των τοίχων, τον ανοξείδωτο μεγάλο πάγκο, τα λινά υφάσματα. Ο χρωματισμός των επιφανειών σε δύο τόνους και δύο υφές ορίζεται από μία οριζόντια γραμμή που διατρέχει όλο το κτίριο, και αναφέρεται στην ωρίμανση του προζυμιού. Η σκίαση στα δωμάτια γίνεται με τα εσωτερικά σκιάδια, τμήμα του ίδιου του κουφώματος. Η ησυχία, το άρωμα, η υποβλητική υποφωτισμένη ατμόσφαιρα και η συνοχή στα υλικά δημιουργούν την αίσθηση συνέχειας στο ολιστικό concept του ξενοδοχείου.
Δωμάτια και διάδρομοι πλαισιώνονται από έργα των Στρατή Ταβλαρίδη και Νίκου Χανδόλια, εμπνευσμένα από την τέχνη της αρτοποιίας και την εμπειρία που προσφέρει ο φούρνος νέας γενιάς 72H Artisanal Bakery.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Urban Soul Project
Partner in charge: Μαρία Τσαυτάρη
Ηotel Lead Architect: Δημήτρης Στεφανίδης, Άρτεμις Παπανικολάου, Μαρία Πετσάνη
Hotel Design Team: Μαίρη Βασιλάκη, Αλέξανδρος Παντελίδης
Restaurants/ Retail Lead Architects: Ιωάννα Τζαμπάζη, Μαργαρίτα Βογιατζή, Χριστιάνα Τσάνταλη
Paints/ Coatings: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Frames: Kotrogiannis Wooden Constructions
Shading Systems: Kotrogiannis Wooden Constructions
Outdoor Li ghting: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Tiles: Kiskinidis
Bathroom Tiles: Passion Home
Metal Constructions: Damon Sidiropoulos
Staircases: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Lifts: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Glass Panels: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Air Conditioning: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Indoor Flooring: Tarkett
Outdoor Flooring: Kalotaranis
Partitions: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Sanitary: Kiskinidis
Kitchen Furniture: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Doors/ Handles/ Locks: Inox Design
Lighting: Meidanis
Rails: Giannis Liakopoulos (subcontractor)
Curtains: Natural Greek Fabrics
Room furniture: Kotrogiannis Wooden Constructions
Groundfloor Furniture: Gerontidis
Artworks: Stratis Tavlaridis
Artwork/ Light: Alexandra Tsoukala
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: