Uploaded by: Archetype Editor
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Θεσσαλία, Ελλάδα
Εύφημος Μνεία στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Ανακατασκευή και επέκταση του Δημαρχείου του Δήμου Πύλης»
Κύρια αρχιτεκτονική ιδέα αποτελεί η δημιουργία μιας δημόσιας σκάλας που αντηχεί τη γεωγραφική συνθήκη της Πύλης, ως μεταβατικού τόπου μεταξύ Θεσσαλικού κάμπου και Πίνδου, ή αρχετυπικά μεταξύ πεδιάδας και βουνού. Η σκάλα αποτελεί στην ουσία την έκφραση της στέγης που θα στεγάζει το νέο σύνολο, ικανή να υποδεχθεί ποικίλα δημόσια γεγονότα. Ο νέος, «γεωγραφικός» χώρος θα είναι φυσικά και νοηματικά ευρύς, ικανός να αναπαραστήσει συμβολικά τον Δήμο Πύλης που είναι κατά βάση ορεινός.
Το νέο σύνολο αναλύεται στο ισόγειο, τους υπερκείμενους ορόφους και την κάλυψη από τη στέγη–σκάλα. Το ισόγειο του υφιστάμενου κτιρίου διατηρείται και επεκτείνεται ανατολικά και νότια ώστε να αυξηθεί η επιφάνειά του και να συνδεθεί το κτίριο με την ανώτερη στάθμη του δρόμου, ενώ επεκτείνεται επίσης βόρεια, μέσω της προσάρτησης ενός κλάδου-ορίου προς τον παραποτάμιο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Μεταξύ υφιστάμενου κτιρίου και προσθήκης σχηματίζεται αίθριο που θα συμβάλλει οπτικά και ενεργειακά. Ο όροφος ανακατασκευάζεται με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αειφόρου εργασιακού περιβάλλοντος. Στο δυτικό τμήμα του κτιρίου αναπτύσσεται και δεύτερος όροφος. Το σύνολο καλύπτεται από στέγη–δημόσια σκάλα, με πλατύσκαλα–πλατώματα, που συνδέουν με τις επιμέρους ενότητες του κτιρίου και συναρθρώνουν το σύνολο. Το βόρειο τμήμα της δημόσιας σκάλας καταλαμβάνεται από την αμφιθεατρική αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, η οποία εμφανίζεται ως τμήμα της σκάλας. Tο νέο σύνολο κλείνεται νοτίως, όπου σχηματίζεται ο χώρος υποδοχής που παρέχει οπτικές προς το εσωτερικό του νέου κτιριακού συνόλου και από και προς τη δημόσια σκάλα.
Ως προς την οργάνωση του προγράμματος, η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αγωνοθέτη, στο ισόγειο οργανώνονται οι υπηρεσίες σε δυο επιμήκεις κλάδους, που διακρίνονται θεματικά στον «διοικητικό» και στον «τεχνικό». Το πρώτο επίπεδο οργανώνεται επίσης σε τρεις κλάδους, που διακρίνονται θεματικά στα γραφεία συνεργατών δημάρχου, στα γραφεία των αντιδημάρχων και στα γραφεία που σχετίζονται με την αίθουσα Δ.Σ. Σε δεύτερο επίπεδο, πάνω από τους συνεργάτες, στον στενό κλάδο προς δυσμάς, οργανώνεται το γραφείο Γενικού Γραμματέα και η ενότητα του γραφείου Δημάρχου που μπορεί να εποπτεύει ταυτοχρόνως την κωμόπολη της Πύλης και το φυσικό περιβάλλον.
Η κύρια είσοδος στο κτίριο γίνεται μέσω του -πολλαπλού ύψους- κενού χώρου υποδοχής, και μέσω σκάλας προς τα ανώτερα επίπεδα. Η οριζόντια κυκλοφορία των ορόφων γίνεται μέσω γραμμικών διαδρόμων. Ο βασικός κόμβος κατακόρυφης κυκλοφορίας τοποθετείται στη συμβολή των τριών κλάδων. Η κατακόρυφη κυκλοφορία εξυπηρετείται επίσης από τη δημόσια σκάλα και τον εξωτερικό ανελκυστήρα.
Επί της δημόσιας σκάλας διασπείρεται ένα σύνολο υποστυλωμάτων που παράγουν την εικόνα ενός τοπίου από κορμούς, μεταγράφοντας το δασικό περιβάλλον της Πύλης. Το νέο «δάσος» θα αποτελείται από «δένδρα»–υποδομές για το κοινό, που θα περιλαμβάνουν φώτα, κρήνες, κιάλια, σύστημα αστικού κλιματισμού και ανεμοδείκτη.
Ο περιβάλλων χώρος οργανώνεται ακολουθώντας τις χαράξεις της σκάλας σε επιμήκεις ζώνες. Τμήματα των ζωνών φυτεύονται με αρωματικά φυτά του Κόζιακα. Τις ζώνες πρασίνου διακόπτει διαδρομή πεζών–«βοτσαλωτό» από μεγάλες ποταμίσιες πέτρες, που συνδέει την είσοδο του οικοπέδου του Δημαρχείου με το ποτάμι.
Το σύνολο εισάγει μια νέα μορφολογία, η οποία αρκείται όμως στην εικόνα του νέου, βαθμιδωτού δημόσιου χώρου που κυριαρχεί. Αποτελεί μια μορφή που συναρθρώνει τα διακριτά μέρη σε ένα συνεκτικό σύνολο, ταυτόχρονα «ήσυχο», αναγνωρίσιμο και λειτουργικό.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ανδρέας Νικολοβγένης Αρχιτέκτων (Ανδρέας Νικολοβγένης, Εβίτα Μαριόγλου, Σπυρίδων Καρακώστας)
Σύμβουλοι:
Η/Μ: Παντελής Αργυρός, Μηχανολόγος–Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Στατικά: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ
Φωτισμός: Μίνα Μάντζαρη, Θεοδώρα Παπαδοπούλου / LUUN
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: