Η σχεδιαστική διαδικασία αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη του κτιρίου με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην ενσωμάτωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τοπίου στο αρχιτεκτονικό σώμα του κτιρίου. Ο βασικός κτιριακός όγκος διαιρείται σε μικρότερους, οι οποίοι ποικίλουν σε μέγεθος και ύψος ανάλογα με την χρήση τους, και διατάσσονται με τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία ενδιάμεσων αυλών, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αβίαστη διέλευση φωτός σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Οδηγηθήκαμε στη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή, καθώς θεωρούμε ότι η ζωή στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι κατεξοχήν συνυφασμένη με την ύπαιθρο.
Η είσοδος στην κατοικία γίνεται από το επίπεδο του δρόμου, μέσω μίας κάθετης σκάλας η οποία ακολουθεί την τοπογραφία του οικοπέδου, ενώ όλοι οι χώροι διημέρευσης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με μικρές εναλλαγές ύψους, δημιουργώντας έτσι είτε πλατφόρμες επισκόπησης, είτε υποβαθμισμένους πιο προστατευμένους χώρους. Τα δώματα του κτιρίου φυτεύονται όχι μόνο για λόγους ένταξης στο τοπίο του βουνού, αλλά και για την επίτευξη της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιρίου.
Έτος: 2020 Περιοχή: Αντίπαρος, Κυκλάδες
Αρχιτεκτονικό γραφείο: alias architects, E. M. Buchholz – A. P. Liakopoulos Ομάδα μελέτης: Edith Buchholz-Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Άρης Λιακόπουλος-Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ναταλία Μπουρλέκα-Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός