ΠΕΡΙΟΧΗ:
Πελοπόννησος, Ελλάδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Οκτώβριος 2019 - Μάρτιος 2020
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ:
Απρίλιος 2020
To project Hotel HO! αφορά τη μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας, σχεδιασμένης με γνώμονα το μεσογειακό τοπίο και το σύγχρονο μοντέλο παραθερισμού, όπου απλοί κτιριακοί όγκοι αναμιγνύονται με το φυσικό τοπίο, και το ζειν ισορροπεί ανάμεσα στο μέσα και το έξω.
Στoν σχεδιασμό, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και η ένταξη στο φυσικό περιβάλλον, τηρώντας βασικές αρχές της μεσογειακής αρχιτεκτονικής με μικρά ανοίγματα προς τον βορρά, σωστό σκιασμό και εξαερισμό, και παράλληλα διατηρώντας απλούς όγκους με διαβαθμίσεις σε ποιότητες ανάμεσα σε κλειστούς, ημιυπαίθρους και υπαίθριους χώρους, με αίθρια, στοές και πέργκολες.
Μπορούμε να πούμε ότι οι χώροι του HO! οργανώνονται σε 3 ενότητες: το κέντρο, με όλες τις υπηρεσίες που γειτνιάζουν με τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και άθλησης, τα συγκροτήματα δωματίων με την κεντρική πισίνα, και τα συγκροτήματα των bungalows απομονωμένα από το κέντρο. Η κίνηση προς τις διάφορες ενότητες και εντός αυτών πραγματοποιείται μέσα από ένα δίκτυο υπαίθριων διαδρομών, που ακολουθεί το ανάγλυφο του τοπίου και προσαρμόζεται σε υλικά και σχήμα καθώς διαπερνά τις διαφορετικές ενότητες.
Δύο δυνατοί, στέρεοι όγκοι καλυμμένοι από κατακόρυφες ξύλινες περσίδες, και ο διάφανος χώρος της υποδοχής ενδιάμεσά τους, αποτελούν το κέντρο της ξενοδοχειακής μονάδας. Μία κεντρική διαδρομή οδηγεί στην υποδοχή, η οποία συνδέεται με το Spa-γυμναστήριο από τη μία πλευρά, και το καφέ-εστιατόριο με μαγαζιά και βοηθητικούς χώρους από την άλλη. Ο σχεδιασμός ακολουθεί βιοκλιματικές παραμέτρους, με τις συμπαγείς όψεις και τη δεύτερη επιδερμίδα από περσίδες που επιτρέπουν την κίνηση του αέρα στο μεσοδιάστημα, προστατεύοντας το εσωτερικό από τον δυνατό ήλιο και τους ανέμους, ενώ επίσης στις εγκαταστάσεις του spa-γυμναστηρίου υπάρχει ένα κεντρικό αίθριο με πισίνα-υδρομασάζ και πλούσια φύτευση, που λειτουργεί ως όαση δροσισμού που προσφέρει ιδιωτική εκτόνωση των δραστηριοτήτων για ξεκούραση και χαλάρωση. Το καφέ-εστιατόριο επεκτείνεται επίσης προς τον υπαίθριο χώρο, προστατευμένο με πέργκολες και πανιά από τον ήλιο, και μια υπαίθρια στοά διαχωρίζει το κτίριο του εστιατορίου από αυτό της διοίκησης με κάποια μικρά καταστήματα κατά μήκος της, και οδηγεί από την υποδοχή στην κεντρική πισίνα-πόλο έλξης των χρηστών, απ’ όπου διαμοιράζεται η κίνηση στα δωμάτια.
Σημαντική είναι η ποικιλία εδώ των υπαίθριων χώρων, με εναλλαγές στη φύτευση, τη σκίαση, τον θόρυβο και την ιδιωτικότητα, χώρο για ηλιοθεραπεία και ηρεμία γύρω από την πισίνα με ένα μικρό μπαρ για ανεφοδιασμό ροφημάτων, τριγύρω ελεύθερο χώρο με αραιή ψηλή φύτευση που προσφέρεται για παιχνίδι, και έπειτα τα συγκροτήματα των δωματίων με υπαίθριους ανοιχτούς διαδρόμους και ιδιωτικούς κήπους και μπαλκόνια.
Η οργάνωση των δωματίων ακολουθεί μια απλή τακτική που επιτρέπει μεγάλη ποικιλία μορφών, και κατ’ επέκταση την ένταξή τους σε διαφορετικά ανάγλυφα και προσανατολισμούς οικοπέδων. Τα δωμάτια τοποθετούνται διαδοχικά σχηματίζοντας ορθογώνια κτίρια, καθώς κατοψιακά ακολουθείται κάναβος που επιτρέπει να αναπτύσσονται δύο τύποι δωματίων και αυτοί να εναλλάσσονται σε ακολουθία και συνδυασμούς, διατηρώντας το ορθοκανονικό σχήμα της μονάδας. Οι μονάδες συνδέονται αρθρωτά με υπαίθρια κλιμακοστάσια που τους επιτρέπουν να συνδεθούν με κλίση, σχηματίζοντας μια τεθλασμένη γραμμή στο οικόπεδο, ικανή να ακολουθήσει τις υψομετρικές γραμμές. Στο ισόγειο τοποθετούνται τα μεγαλύτερα δωμάτια για 3 ή 4 άτομα με κήπους, και στον όροφο τα μικρότερα δωμάτια για 2 ή 3 άτομα με μπαλκόνια, αφήνοντας μια εσοχή στον κάναβο σε σχέση με το ισόγειο που λειτουργεί ως διάδρομος για τον όροφο.
Τα bungalows από την άλλη έχουν επίσης μια απλή λογική οργάνωσης, όπου τα δωμάτια τοποθετούνται σε αλληλουχία σχηματίζοντας τοξωτές μονάδες, πετυχαίνοντας καλύτερη ένταξη στο ανάγλυφο και μεγαλύτερο εύρος ελεύθερης θέας από τις ιδιωτικές αυλές. Τοποθετούνται ελεύθερα στο οικόπεδο, δίνοντας ποικιλία στον εξωτερικό τους χώρο, που μπορεί να επεκτείνεται προς την αμμώδη παραλία ή να ακολουθεί με σκαλιά τα βράχια ή να καταλήγει σε μια εξέδρα στο νερό σαν προκυμαία.
Σε όλο το οικόπεδο η φύτευση διατηρείται πυκνή με ενδημικά φυτά προσφέροντας δροσισμό, σκιασμό και μόνωση (από θόρυβο, θέαση, καυσαέριο), και αραιώνει όπου απαιτείται, δίνοντας ξέφωτα για δραστηριότητες. Όλα τα δώματα φυτεύονται με ποώδη και θαμνώδη φυτά δημιουργώντας μικροκλίμα στα δώματα, το οποίο αποτρέπει την υπερθέρμανση των χώρων από κάτω και επιτρέπει τη συνέχιση του φυσικού τοπίου για πουλιά και έντομα.
Τέλος, βασική παράμετρο στον συγκεκριμένο σχεδιασμό αποτέλεσε η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της κλίμακας της ξενοδοχειακής μονάδας, δίνοντας την επιλογή να ξεκινήσει τη λειτουργία του με λίγες κλίνες και να προσθέσει μονάδες σε βάθος χρόνου, εφόσον έχουν οργανωθεί ανά μονάδες που λειτουργούν αυτόνομα και αυξομειώνουν το μέγεθός τους προσθέτοντας ή αφαιρώντας κλίνες. Αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με την ευελιξία τοποθέτησης των μονάδων σε διαφορετικά οικόπεδα, καθιστά τον σχεδιασμό αυτόν ως πρότυπο μοντέλο μονάδας Hotel HO!
Στοιχεία έργου
Έτος: 2019-2020
Στάδιο: Μελέτη
Οικόπεδο: 55.000m2
Κτίριο: 4.900m2
Τύπος: Hotel Resort
Περιοχή: Πελοπόννησος
Αρχιτέκτονες: alias architects - Liakopoulos I Buchholz I Associates
Μελέτη: Άρης Π. Λιακόπουλος, Edith Buchholz, Mαρία Καλογεράκη
www.aliasarchitects.com
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: