`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Κατοικία ΑPS


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αντίπαρος , Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 18/3/19

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατοικία ΑPS, βρίσκεται στις Κυκλάδες, στο νότιο τμήμα της Αντιπάρου. Το οικόπεδο έχει θέα το προστατευόμενο, λόγω υψηλής αρχαιολογικής αξίας, νησί του Δεσποτικού και το ιερό του Απόλλωνα. Η έντονη κλίση του τοπίου δημιουργεί μια φυσική πλάτη στους ισχυρούς βορινούς ανέμους, ενώ παράλληλα το οικόπεδο βλέπει τη δύση του ηλίου. Ο οικισμός στον οποίο ανήκει το οικόπεδο, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘70 αρχικά ως οικισμός του συνεταιρισμού αργυροχρυσοχόων, οπότε και η γη μοιράστηκε σε ίσα οικόπεδα του ενός στρέμματος αγνοώντας τη φυσική τοπογραφία. Το γεγονός αυτό κατέστησε την περιοχή ένα σπάνιο παράδειγμα “μετά- αγροτικού” Κυκλαδικού προαστίου. 

Ζητούμενο ήταν ο σχεδιασμός μιας θερινής κατοικίας με έμφαση στους κοινόχρηστους και ευέλικτους χώρους διαβίωσης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή κατοικία καλεσμένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικό στούντιο (artist residency), αλλά και ως θερινή κατοικία για την ιδιοκτήτρια. 

Η κατοικία αποτελείται από πέντε όγκους που οργανώνονται σε δύο μονώροφα επίπεδα, ακολουθώντας την κλίση του τοπίου. Οι όγκοι αυτοί εναλλάσσονται με ανοιχτούς και σκιασμένους χώρους, και μαζί συντελούν σε ένα σύνολο με ποικίλες ποιότητες και κλίμακες χώρων. Οι εσωτερικοί χώροι πλαισιώνουν τη θέα προς το Δεσποτικό, ενώ οι ανατολικοί και δυτικοί τοίχοι, σαν παρωπίδες, εμποδίζουν τη θέαση προς τον υπόλοιπο οικισμό. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν προς τα έξω, εκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τα όριά τους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αυτή η “πορώδης” διάρθρωση παρέχει πολλαπλά σενάρια χρήσης και ένα αέναο παιχνίδι με το μέσα και το έξω, δημιουργώντας μία καλά υπολογισμένη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και τόπου.

ZPlXWHfHWO.jpg

Κατοικία APS [ANTIPAROS PRESENHUBER STUDIO]
Αρχιτέκτονες ARP - Architecture Research Practice
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Αργυρώ Πουλιόβαλη, Θάλεια Χρούσου
Στατική μελέτη: ERISMA
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: PG Kamarinos
Φωτογράφοι: Εριέττα Άτταλη, Ed Reeve 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS
Κατοικία ΑPS

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες