`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Λεμεσός, Κύπρος


ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ:
Ιούλιος 2023

Δημοσιεύθηκε: 23/2/24

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο σχεδιασμός αυτής της ημιεφαπτόμενης nZEB Κατοικίας στη Λεμεσό επιδιώκει την εκπλήρωση της ανάγκης για φυσικό φωτισμό, αφού η πλευρά επαφής της με το υφιστάμενο κτίριο είναι η νότια. Στην προσπάθεια να ανταποκριθεί ο σχεδιασμός σε αυτό το ζητούμενο, η λύση που αναπτύχθηκε επικεντρώνεται γύρω από ένα νότιο αίθριο. Το αίθριο όχι μόνο φέρνει φυσικό φως στον εσωτερικό χώρο, αλλά εισάγει επίσης το πράσινο και δημιουργεί μια αίσθηση διαμπερότητας, μετατρέποντας τον εσωτερικό χώρο σε μια ανοιχτή και ευάερη σύνθεση. Ταυτόχρονα, η ανεξαρτητοποίηση του ορόφου από το σημείο επαφής παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης ανοιγμάτων στη νότια πλευρά, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικά την ηλιοφάνεια στα νότια υπνοδωμάτια. Την ίδια στιγμή, εκτός από τον φυσικό ηλιασμό, η ανάπτυξη του κτιρίου γύρω από το αίθριο λειτουργεί ως μια ηλιακή καμινάδα, προάγοντας τον φυσικό αερισμό του συνόλου.

Από πλευράς μορφολογίας, η σχεδιαστική προσέγγιση επιδιώκει την απλότητα. Λιτές σχεδιαστικές γραμμές, γήινοι χρωματισμοί και υλικά επιλέχθηκαν προκειμένου να αντισταθμίσουν την ένταση και τη βουή της πόλης. Στον εσωτερικό χώρο, η ίδια μορφολογική προσέγγιση συνεχίζεται, με τη διατήρηση της απλότητας και της αισθητικής της γήινης τονικότητας. Ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων επίσης λαμβάνει υπόψη τον προσανατολισμό τους για την αποτελεσματική είσοδο του φωτός.

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, το κτίριο λειτουργεί ως κτίριο με "σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας" (nZEB). Το φωτοβολταϊκό σύστημα, σε συνδυασμό με τη βιοκλιματική προσέγγιση στον σχεδιασμό, παράγει το 60% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, καθιστώντας το κτίριο ως nZEB. Ειδικότερα, όλες οι αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές αποφάσεις, τόσο ενεργητικές όσο και παθητικές, οδήγησαν σε μια σαφώς μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Ψηφιακές προσομοιώσεις, βασισμένες σε ευρωπαϊκές μεθόδους και λογισμικό, απέδειξαν ότι το κτίριο αναμένεται να έχει ετήσιες πρωτογενείς ενεργειακές ανάγκες 63 kWh/m2 και ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 19 kgCO2/m2. Αυτό πληροί τις απαιτήσεις για την αναγνώριση ως nZEB, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι ένα κτίριο πρέπει να έχει μέγιστη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας 100 kWh/m2 για να θεωρείται nZEB.

Στο πλαίσιο της παθητικής θωράκισης του κτιρίου, περιλαμβάνεται η προσθήκη εσωτερικής και εξωτερικής θερμομόνωσης από εξηλασμένη πολυστερίνη 8 εκατοστών, που επιτυγχάνει μέσο συντελεστή θερμοπερατότητας 0,314 W/K για τα κατακόρυφα στοιχεία και 0,334 W/K για τα οριζόντια. Αυτό συνδυάζεται με τη χρήση θερμομονωτικών κουφωμάτων, τα οποία έχουν μέσο συντελεστή θερμοπερατότητας 2,107 W/K.

Η ολιστική προσέγγιση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού του κτιρίου συμπληρώνεται με την εγκατάσταση ενεργητικών συστημάτων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Ειδικότερα, τοποθετήθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 3 kW και ηλιακό θερμικό σύστημα για την παροχή ζεστού νερού χρήσης. Όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου, χρησιμοποιήθηκε ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρική αντλία θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης και κλιματιστικές μονάδες Α+++ για την ψύξη του κτιρίου. Ο φωτισμός γίνεται με φωτοδιόδους (LED), με στόχο τη μείωση του φωτισμού και των θερμικών φορτίων που προέρχονται από παλαιότερες τεχνολογίες φωτισμού. Τέλος, το μικρό μέγεθος του οικοπέδου οδήγησε στην προσεκτική χωροθέτηση των χρήσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως λειτουργική και με πλήρη εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών συνθηκών για εξοικονόμηση ενέργειας και επίτευξη θερμικής άνεσης για τους χρήστες. Ο σχεδιασμός αυτής της κατοικίας αποτύπωσε την πολυπλοκότητα της σχεδίασης, η οποία επικεντρώνεται στον άνθρωπο και τις ανέσεις του, αφού οι συνέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη λειτουργικότητας, βιοκλιματική απόδοση, αισθητική και σωστή χρήση των υλικοτήτων, είναι πολυάριθμες και απαιτητικές.

xrKM4IRj_H.jpg


APXITEKTONIKH MEΛETH: Βασιλειάδης Αρχιτέκτονες
EΠIBΛEΨH: Βασιλειάδης Αρχιτέκτονες, Ευφημία & Παναγιώτα Χριστοδούλου
ΣTATIKH MEΛETH: Ευφημία & Παναγιώτα Χριστοδούλου
H/M MEΛETH: P&E Consulting Engineers Ltd, Elmech
ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Βασιλειάδης Αρχιτέκτονες
TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ: Evelco Constructions Ltd
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: the naūt studio


ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ:

Κουφώματα Αλουμινίου: Rabel Aluminium Systems Cyprus
Στέγες – Όψεις - Επικαλύψεις: Knauf Thermoprosospsis
Δάπεδα - Επιστρώσεις: Kokkinos Group Ltd
Επενδύσεις: Marios Chari Ltd
Μονωτικά Υλικά: Aquasil Flex
Επιχρίσματα: Soteris Foti & Son Ltd
Θέρμανση: Ap Mechanical Ltd
Κλιματισμός: Ap Mechanical Ltd
Ενέργεια: Ecoconnect Ltd / Elcora Ltd
Μπάνιο: Yiotis Christou Ltd
Κουζίνα: Ergo Home Group Ltd
Ηλεκτρισμός - Φωτισμός: DNP General Electrical Services Ltd

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ
Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες