Uploaded by: Archetype Editor
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων, Ελλάδα
Η Τρίτη Εθνοσυνέλευση έλαβε χώρα στην Τροιζήνα, από τις 19 Μαρτίου έως τις 5 Μαΐου 1827. Ένας νέος χώρος μνήμης πρόκειται να δημιουργηθεί στα όρια του οικισμού της Τροιζήνας, ανάμεσα σε μικρούς ελαιώνες, πλατάνια και οπωροφόρα δέντρα, με θέα προς την οροσειρά των Αδερών. Πέρα από τον συμβολικό του ρόλο, ο Κήπος Ηρώων θα χρησιμοποιείται μία φορά τον χρόνο κατά τον ετήσιο εορτασμό τής επετείου της Τρίτης Εθνοσυνέλευσης.
Το Θέατρο του Διονύσου στις αρχές του εικοστού αιώνα. Πηγή: Reisinger, Ernst. Griechenland Schilderungen deutscher Reisender In zweiter, veränderter Auflage herausgegeben (Λειψία: Insel-Verlag, 1923).
Γενική άποψη χώρου μνήμης Τρίτης Εθνοσυνέλευσης
Η οργάνωση του χώρου έχει ως βάση την τυπολογία ενός αρχαίου θεάτρου, που προσαρμόζεται στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους. Η συγκεκριμένη διάταξη παραπέμπει στο γεγονός της συνέλευσης και της ισότιμης παρουσίας των συμμετεχόντων. Το αρχαίο θέατρο αποτελεί στοιχείο ελληνικής ταυτότητας όχι μόνο ως αρχιτεκτονικός τύπος αλλά και ως αρχαιολογικό ερείπιο. Το θέατρο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, το οποίο αναβιώνει κατά τη νεότερη ιστορία. Ταυτόχρονα, η εικόνα ενός ερειπωμένου θέατρου συνδέεται με την περίοδο ανακάλυψης των αρχαιοτήτων και της σύνδεσης του νέου Ελληνικού έθνους με τον αρχαίο πολιτισμό. Τα ερείπια αποκτούν ιδιαίτερα συμβολική αξία σε περιόδους κρίσης, καθώς επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες και προσφέρουν αφορμές αναστοχασμού της ιστορίας.
Διάγραμμα συνθετικής ιδέας
Βασική συνθετική πρόθεση είναι η δημιουργία μιας πρωτογενούς δομής θεάτρου, η οποία αφομοιώνει στοιχεία από τη μακροχρόνια διαδικασία της ερείπωσης. Η ερειπιώδης κατάσταση δεν προσεγγίζεται εικονογραφικά, ως αισθητική του γραφικού, αλλά επικεντρώνεται στη δομική αλλοίωση του αρχιτεκτονικού τύπου, στη φθορά δηλαδή της αρχιτεκτονικής δομής. Στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας νέας ερειπιώδους δομής, η οποία αποτελεί προϊόν παραμόρφωσης του τύπου και αναγνώρισης των δυνάμεων του χρόνου.
Γενική κάτοψη
Ο σχεδιασμός του χώρου επικεντρώνεται στην παραμόρφωση της κυκλικής δομής του αρχαίου θεάτρου. Η γεωμετρική τελειότητα των ομόκεντρων κύκλων αναιρείται, καθώς αντί για ένα κέντρο δημιουργούνται περισσότερα. Η βλάστηση εισβάλλει στο κοίλο, δημιουργώντας εναλλαγές των μαρμάρινων κερκίδων με φυτεμένες επιφάνειες. Η μνήμη των 173 συμμετεχόντων στην Τρίτη Εθνοσυνέλευση τιμάται με τη χάραξη των ονομάτων τους στις οριζόντιες μαρμάρινες επιφάνειες των κερκίδων.
Διάγραμμα αναγραφής ονομάτων των συμμετεχόντων στην Τρίτη Εθνοσυνέλευση
Άποψη χώρου μνήμης από τον δρόμο
Κήπος Ηρώων της Τρίτης Εθνοσυνέλευσης, Τροιζήνα
Αρχιτέκτονες: Πάνος Δραγώνας, Βαρβάρα Χριστοπούλου
Εργοδότης: Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων
Εισαγωγική εικόνα: Άποψη χώρου μνήμης Τρίτης Εθνοσυνέλευσης προς τον οικισμό της Τροιζήνας
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: