Uploaded by: Archetype Editor
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αθήνα, Ελλάδα
3ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό "Ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου υποδομών και Μεταφορών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (σε σύνδεση με τα έργα ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Α.Ε.) στην οδό Πειραιώς 166"
Προσέγγιση
Η προσέγγιση και ο σχεδιασμός ενός δημόσιου κτηρίου αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη πρόκληση. Ο αρχιτέκτονας, πέρα από την επίλυση του όποιου κτηριολογικού προγράμματος, κατά κύριο λόγο καλείται μέσω του σχεδιασμού του να διαμορφώσει και να διαχειριστεί ισορροπίες.
Στην περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, το στοίχημα ήταν η εύρεση του τρόπου με τον οποίο ένας αυστηρός κτιριακός όγκος γραφείων θα μπορούσε παράλληλα να λειτουργεί ως ένας ανοιχτός και άμεσα οικιοποιήσιμος χώρος. Ένα ισχυρό τοπόσημο της περιοχής, όχι ωστόσο σύμβολο κρατικής παρουσίας, αλλά τόπος πολιτισμού και αναψυχής.
Συνθετική επίλυση
Προκειμένου να μετουσιώσουμε την παραπάνω πρόθεση σε μια βιώσιμη λύση, φάνηκε εξαρχής η ανάγκη της απελευθέρωσης της στάθμης του εδάφους. Μια ανάγκη δηλαδή για απομάκρυνση κτιριακού όγκου από το επίπεδο της πόλης, με σκοπό να επιτευχθεί η ολική ενοποίηση του οικοπέδου με τους χώρους πρασίνου και τα περάσματα που το περιβάλλουν. Η λύση μας κατά συνέπεια στρέφεται προς μια λογική αιώρησης του όγκου των γραφείων, με παράλληλη βύθιση των προς το κοινό χρήσεων. Παράλληλα, οι κοινόχρηστες χρήσεις, αρθρωμένες γύρω από μια υποβαθμισμένη πλατεία, εξασφαλίζουν την ελευθερία κινήσεων στο επίπεδο του εδάφους αλλά και την άμεση επαφή των χώρων πολιτισμού με τη δημόσια σφαίρα. Ως αποτέλεσμα, το κτήριο μετατρέπεται από εμπόδιο σε επιστέγασμα ενός κόμβου διαφόρων δραστηριοτήτων και κινήσεων.
Ο ίδιος ο όγκος των γραφείων οργανώνεται περιμετρικά ενός κυρίαρχου ανοιχτού αιθρίου. Οι πολλαπλές διευθύνσεις και η πολυπλοκότητα του κτηριολογικού προγράμματος ευνοούνται από την εν λόγω τυπολογία, η όποια φαντάζει ως η πλέον ιδανική για την απρόσκοπτη και άνετη κυκλοφορία, τόσο στο οριζόντιο όσο και στο κατακόρυφο επίπεδο. Στηρίζοντας τον όγκο των γραφείων σε τέσσερις πυλώνες/κλιμακοστάσια, και εισάγοντας έναν περιμετρικό διάδρομο για την εσωτερική κυκλοφορία, τόσο ο προσανατολισμός εντός του κτηρίου όσο και η λειτουργία των εκάστοτε διευθύνσεων λύνεται με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο.
Αρχιτεκτονικό ύφος και επιλογές υλικών
Η οδός Πειραιώς και η ευρύτερη περιοχή του οικοπέδου δημιουργούν μια σειρά από ιδιαίτερους συνειρμούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εφορμούν από την ιστορική σύνδεση του δρόμου με τη βιομηχανική εξέλιξη της Αθήνας. Η εν λόγω προϊστορία επιτέλεσε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του αρχιτεκτονικού ύφους, καθώς φυσικά και των υλικών που το συνδιαμορφώνουν. Το κτήριο της Γενικής γραμματείας υποδομών παρουσιάζεται ως ένας αυστηρός όγκος, στον οποίον κυριαρχούν οι αδρές μεταλλικές επιφάνειες και το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα του φέροντος οργανισμού, δημιουργώντας αναπόφευκτα συνδέσεις με τα προγενέστερα αλλά και εναπομείναντα βιομηχανικά κτήρια της περιοχής.
Συμπεράσματα
Στο σύνολό της η πρότασή μας περιγράφει ένα σύγχρονο –από άποψη αισθητική, λειτουργική, κατασκευαστική, οικολογική– Δημόσιο Κτήριο, το οποίο σαφώς ξεπερνά τη συγκεκριμένη γραφειακή χρήση του και συμβάλλει με την παρουσία του στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική ενεργοποίηση της πόλης. Πρόκειται για ένα κτήριο ανοιχτό και ενταγμένο στην πόλη, το οποίο συνάδει, όχι μόνο με τη σημερινή μορφή και λειτουργία του αστικού ιστού, αλλά ακόμα περισσότερο με το μέλλον τής περιοχής και της οδού Πειραιώς.
Στο εσωτερικό του προσφέρονται άνετοι και με συνέπεια οργανωμένοι χώροι γραφείων, ενώ οι προς το δημόσιο χρήσεις γίνονται μέρος της πόλης και του δημοσίου χώρου που περιβάλλει το κτηριακό συγκρότημα. Διαμορφώνεται έτσι ένα δημόσιο αρχιτεκτονικό και υπαίθριο χωρικό σύστημα ποικίλων χρήσεων, το οποίο έρχεται να συμβάλει στη ζωή της πόλης αλλά και να δείξει τον δρόμο για το μέλλον της περιοχής.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Γουσγούνη Αικατερίνη, Πάστρα Ελεάνα, Σιγάλας Φοίβος
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: