ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

M&C House


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Κύθηρα, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 29/7/20

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ζευγάρι των Γάλλων ιδιοκτητών αναζητά στα Κύθηρα ηρεμία και αποφόρτιση από τον έντονο ρυθμό της ζωής στην πόλη. 

Η εξοχική τους κατοικία βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στη βόρεια πλευρά του νησιού των Κυθήρων. Το τοπίο εναλλάσσεται μεταξύ του αγροτικού αναγλύφου του νησιού και της θέας του ακρωτηρίου του Κάβο Μαλέα στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Το οικόπεδο, έκτασης 17 στρεμμάτων, είναι διάστικτο με βραγιές που συγκρατούν την πλαγιά και ταυτόχρονα δημιουργούν επάλληλα πλατώματα για καλλιέργεια. Μικρά μονοπάτια τέμνουν την ιδιοκτησία και προσφέρουν έναν ενδιαφέροντα περίπατο μέσα στην αγροτική φύση της περιοχής. Το κτίριο τοποθετήθηκε στο ψηλότερο σημείο, με άμεση πρόσβαση στον δρόμο και απρόσκοπτη πανοραμική θέα.

Το κτίριο χωρίζεται σε δύο βασικούς όγκους. Τον κύριο, στον Βορρά (140 μ²), όπου είναι η κατοικία του ζευγαριού, και τον ξενώνα στον Νότο (50 μ²), όπου διαμένουν συγγενείς και φίλοι. Οι όγκοι προκύπτουν ο ένας από τον άλλον, όπως και στην τοπική αρχιτεκτονική, όπου ο χρόνος και οι διαδοχικές μεταβολές των αναγκών αποτυπώνονται στην αθροιστική ογκοπλασία των κτισμάτων.

Τους δύο όγκους ενώνει η κεντρική στεγασμένη αυλή που αποτελεί πυρήνα των εξωτερικών χώρων και σημείο συνάντησης των επισκεπτών. Περιμετρικά των κλειστών χώρων ανοίγονται πρόσθετες αυλές και καθιστικά, προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, ώστε να μπορεί κανείς, με όποιον καιρό, να απολαύσει τη ζωή έξω, στη φύση του νησιού. 

Τα πολύ ατμοσφαιρικά ερείπια στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου ολοκληρώνουν το οικοδομικό σύμπλεγμα και αποτελούν σημείο έναρξης ενός ενδιαφέροντα περιπάτου μέσα στη φύση της ευρύτερης έκτασης.

Οι εξωτερικοί τοίχοι αποκτούν υφή και πλαστικότητα με τη χρήση πατητού σοβά αλλά και της τεχνοτροπίας "σαρδελάκι", που προσφέρει σκιά στο κουρασμένο μάτι από το έντονο καλοκαιρινό φως. Τους κτιριακούς όγκους συνδέουν αισθητικά οι θερμές επιφάνειες των ακατέργαστων ξύλων σε έπιπλα και κατασκευές σκίασης. Φτερωτές σκάλες προβάλλουν από τους τοίχους και οδηγούν σε καθιστικά στο βατό δώμα.

Στους εσωτερικούς χώρους, η ηρεμία και η εσωστρέφεια, που ήταν και η αρχική πρόθεση του σχεδιασμού, επιτυγχάνονται με τη χρήση μαλακών επιφανειών και κοντινών σχέσεων σε χρώματα και υλικά. Η μακρινή θέα του ορίζοντα και της απέναντι στεριάς της Πελοποννήσου συμπληρώνουν την ηρεμία του εσωτερικού.


Αρχιτέκτονες (Μελετητές) RCTECH: Νάσος Χαμηλοθώρης, Γιάννης Δουρίδας

Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ηλίας Κυριαζής, Αναστασία Παπαδοπούλου, Δήμητρα Σταθοπούλου
Στατική μελέτη: Μάρκος Δουρίδας
Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη: Γιάννης Σκιαδάς
Κατασκευή: RCTECH, Βασίλης Δουρίδας, Μάνος Βασιλάκης
Μελέτη φωτισμού: Foss
Φωτογραφία: Αθηνά Σούλη

Επιφάνεια οικοπέδου: 17000 μ²
Συνολική επιφάνεια: 200 μ²
Χρόνος αποπεράτωσης: 2016-2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House
M&C House

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες