Uploaded by: Archetype Editor
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Παπάγου, Ελλάδα
Συμμετοχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για τη μελέτη βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Βενιζέλου, στο Ο.Τ. 188Ζ της Κοινότητας Παπάγου»
Η συμμετοχή του γραφείου μας σε διαγωνισμό που σχετιζόταν με τον σχεδιασμό ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην Αττική, βασίστηκε στη δημιουργία ενός συμπαγούς όγκου, ο οποίος πλαισιώνεται από μία πράσινη ζώνη πλούσιας φύτευσης εντός και εκτός αυτού. Για τη διαμόρφωση της βασικής ογκοπλασίας, επιλέχθηκε ένα ορθογώνιο στερεό στο οποίο αναπτύσσεται το σύνολο των λειτουργιών του κτιριολογικού προγράμματος. Ο όγκος αυτός, ενώ διασπάται όντας περιγεγραμμένος από ένα σύστημα ιδιαίτερης μορφολογίας τοιχίων, αλλά και από την αφαίρεση ενός τμήματος με σκοπό τη διαμόρφωση αιθρίου, οπτικά παραμένει ισχυρά δομημένος χάρη στο περιμετρικό δοκάρι που τον συγκρατεί. Ως απόληξη του κτιρίου καθ’ ύψος, αναπτύσσονται δύο μονολιθικοί όγκοι που φέρουν δυναμικές στέγες, με σκοπό την οπτική ελάφρυνση της συνολικής σύνθεσης καθώς και την αναγνώριση του λειτουργικού προγράμματος από τη μορφολογία. Το στοιχείο του χρώματος, που εντοπίζεται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, προσδίδει μια αρχιτεκτονική ποιότητα στη σύνθεση εξελίσσοντας τη χωρική εμπειρία για το κοινό.
Η κάτοψη του ισογείου διαμορφώθηκε έτσι ώστε η αλληλουχία των χώρων να εξυπηρετεί τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού. Οι δύο αίθουσες απασχόλησης των νηπίων, βάσει των τετραγωνικών, μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 68 μαθητές. Η πλούσια φύτευση με θάμνους και δέντρα στοχεύει στη βελτίωση του μικροκλίματος αλλά και της αισθητικής ποιότητας, ενώ η διαφοροποίηση των υφών που επιλέχθηκε, εκτός από αρχιτεκτονική επιλογή, συντελεί και στην πνευματική όξυνση των νηπίων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Αντίστοιχα, στον όροφο τοποθετήθηκαν όλοι οι χώροι κίνησης των βρεφών, με κυρίαρχη την αίθουσα απασχόλησης που προορίζεται για 25 βρέφη. Ο γυάλινος όγκος με την καμπυλόμορφη σκάλα -πυρήνα συλλογής όλων των κινήσεων- διαχωρίζει τις δύο ενότητες δεξιά και αριστερά της κεντρικής εισόδου και χαρίζει άπλετο φως στον όροφο με θέα προς το εσωτερικό
αίθριο.
Το αίθριο στο κέντρο του κτιρίου συμβάλλει στον φυσικό φωτισμό και αερισμό στον πυρήνα του κτιρίου, καθιστώντας το περισσότερο προσφιλές. Χάρη στο αίθριο και τα συρόμενα και πτυσσόμενα υαλοστάσια μεταξύ αυτού και των αιθουσών απασχόλησης των νηπίων, οι αίθουσες είναι διαμπερείς, αποτελώντας μια ζώνη κίνησης μεταξύ δύο πράσινων υπαίθριων περιοχών, που κατά τις ζεστές περιόδους δύνανται να ενοποιηθούν. Η ύπαρξη βλάστησης και ψηλών δέντρων προσφέρει φυσική σκίαση και λειτουργεί ως φίλτρο του ζεστού αέρα.
Μέλη σχεδιαστικής ομάδας αρχιτεκτονικoύ γραφείου MF Design team:
Κωνσταντίνος Μανιάτης, Αναστασία Μπομπού, Ελίνα Δράμα, Θοδωρής Φωτακόπουλος
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: