ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Moldee | Bar & Restaurant


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 27/1/23

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ανατομία ενός πιάτου. Moldee gives shape to high gastronomy.

Το Moldee αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking. Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973.

Το ζητούμενο από τους chef ήταν η παροχή ενός χώρου όπου θα αναπτύξουν το όραμά τους, να προσφέρουν δηλαδή στο κοινό μια νέα κατεύθυνση στη διατροφή. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του χώρου μετατρέπονται σε “moldees”, εκπαιδεύονται δηλαδή από τους chef προκειμένου να γνωρίσουν την ποιοτική διατροφή και να τρέφονται με ποιοτικά υλικά και καθαρές γεύσεις στην καθημερινότητά τους.

Το γαστρονομικό concept επηρέασε και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με έναν πολύ μινιμαλιστικό τρόπο και χωρίς περιττά στοιχεία.

Κάνοντας μια θεωρητική τομή σε ένα πιάτο, εντοπίζονται τα παρακάτω συστατικά:
_το πιάτο ως μια δυνατή βάση
_τα υλικά που δημιουργούν τη σύνθεση γεύσεων αλλά και σχημάτων
_και τέλος το topping που αποτελείται από εντυπωσιακά και ανάλαφρα στοιχεία που συμβάλλουν στη δημιουργία συναισθημάτων και ατμόσφαιρας.

Τα στοιχεία αυτά είναι ορατά στον χώρο, όπου αρχικά βλέπει κανείς ένα ενιαίο και πολύ ιδιαίτερο δάπεδο, που αποτελεί τη βάση. Πάνω στη βάση αυτή σχεδιάζονται φόρμες επηρεασμένες από τα πιάτα των chef, που συνδυάζουν καθαρές, ίσιες γραμμές με καμπύλες και κύκλους. Οι μορφές αυτές κατασκευάζονται κυρίως με καλούπια, προσφέροντας μια αίσθηση γλυπτικής αυστηρότητας.

Τέλος, σαν topping επιλέγεται μια εντυπωσιακή οροφή με έντονη καμπύλη γεωμετρία, που βοηθά το φως να λειτουργεί σαν το ανάλαφρο αλλά και συνδετικό στοιχείο όλων των παραπάνω. Ο φωτισμός των χώρων συμβάλλει στη μεταβλητότητα της ατμόσφαιρας, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ποικίλες ανάγκες στις διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Το styling των πιάτων παίζει σημαντικό ρόλο στο όραμα των chef. Για τον λόγο αυτόν, για το εστιατόριο επιλέγεται η δημιουργία μιας ήρεμης ατμόσφαιρας σε γήινες αποχρώσεις, όπου πρωταγωνιστές είναι τα πολύχρωμα πιάτα. Σε αντίθεση, ο χώρος του fine drinking και casual χαρακτηρίζεται από τους ίδιους χρωματισμούς, αλλά σε πιο σκούρους και έντονους τόνους
και με περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος.

KeYfBxQrZU.jpg

 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τίτλος έργου: MOLDEE
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Πελάτης: Νεφέλη ΙΚΕ
Επιφάνεια: 310,00 m2
Χρόνος μελέτης & υλοποίησης: 2020-2022
Φωτογραφίες: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:
- Concept - Αρχιτεκτονικές μελέτες εφαρμογής – Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: TAKA + PARTNERS
- Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα
- Ομάδα μελέτης: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Άννα Λαζαρίδου, Χρίστος Κομζιάς
- Κατασκευή Έργου: MBRACE.gr - Γεώργιος Μιτολίδης
- Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: EMDC – Κ. Καπεσίδης – Ν. Μέρτζιος Ο.Ε.
- Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κτιρίου: Cambicci+Associates
- Ακουστική μελέτη: Acousone – Γεώργιος Καρπούζας
- Επιβλέπων μηχανικός: Ιωάννης Ασκαρίδης

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ:

ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: MBRACE STRUCTURAL
ΨΕΥΔΟΡΟΦΕΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑΣ: SIAMATRAS 
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ: ALTECH 
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΣΙΜΟΣ ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ
ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΑΡΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ / ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ: ΚΟΥΡΑΣΑΝΙΤ 
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΩΝ /ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΩΝ: ΜΑΣΑΛΑΣ ΣΤΕΛΙΟ
ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ-ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΩΝ: MATERIAL WORLD
ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ-ΤΟΙΧΟΥ WC: KISKINIDHS 
ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: MATERIAL WORLD 
ΚΡΟΥΝΟΠΟΙΙΑ: MATERIAL WORLD
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΥΞΗΣ-ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΞΕΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΣ: BRIGHT
ΕΠΙΠΛΩΣΕΙΣ: ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ SIBU: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Α.Ε
ΠΑΓΚΟΙ ΜΠΑΝΙΩΝ HANEX: AXXIONSURFACE
ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ: ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ
KINHTA ΕΠΙΠΛΑ: ALMECO
ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΣΕΩΝ: ΔΙΛΖΑΣ Α.Ε.Ε
ΣΤΗΣΙΜΟ, ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: ΧΕΝΕΧ
ΨΥΚΤΙΚΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ: GEOCOOL

Anatomy of a plate. Moldee gives shape to high gastronomy.

Moldee is a hybrid dining scenario, where fine casual dining is combined with fine drinking. The space consists of two units that are co-located, with their boundaries being not so distinct, entering into each other. It is located in the center of the city of Thessaloniki and is housed on the ground floor of a listed apartment building built in 1973. 

The chef’s vision is to provide a space where they would develop their vision, to offer the public a new direction in nutrition. In this way, the users of the place are transformed into "moldees", that is, they are trained by the chefs in order to know the quality food and to be fed with quality ingredients and clean flavors in their daily life. 

The gastronomic concept also influenced the architectural design in a very minimalist way
and without unnecessary elements. 

Making a theoretical section of a plate, the following ingredients are identified: the dish as a strong base, the ingredients that create the composition of flavors and shapes, and finally the topping which consists of impressive and light elements that contribute to the creation of emotions and atmosphere. 

These elements are visible in the space, where initially one sees a single and very special floor that is the basis. Forms influenced
by chefs' dishes are designed on this base, combining clean straight lines with curves and circles. These forms are mainly made with molds, offering a sense of sculptural rigor. 

Finally, as a topping, an impressive ceiling is chosen with a strong curved geometry that helps the light to function as the light and connecting element of all the above. The lighting of the spaces contributes to the variability of the atmosphere in order to serve the various needs at different times of the day. 

The styling of the dishes plays an important role in the vision of the chefs. For this reason, the restaurant is chosen to create a calm atmosphere in earthy shades, where the protagonists are the colorful dishes. In contrast, the area of fine drinking is characterized by the same colors but in darker and more intense tones and with more points of interest. In short, our goal was to design a familiar space imbued with sensitivity and rigor that at first surprises but then with the help of all the elements one can delve into the minimalist luxury of space and food.

PROJECT DATA
Project name: MOLDEE
Project location: Thessaloniki, Greece
Client: Nefeli IKE
Gross Built Area (square meters): 310,00 m2
Design & Completion Year: 2020-2022
Photo Credits: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani

IMPLEMENTATION STUDY TEAM:
- Concept – Architectural design implementation studies – Interior design: TAKA +
PARTNERS
- Lead Architect: Aspasia Taka
- Design Team: Maria Avramidou, Maria Solidaki, Anna Lazaridou, Christos Komzias
- Construction: MBRACE.gr - Georgios Mitolidis
- MEP study: EMDC – K. Kapesidis – N. Mertzios LTD
- MEP building study: Cambicci+Associates
- Acoustic study: Acousone – Georgios Karpouzas
- Supervision: Ioannis Askaridis

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant
Moldee | Bar & Restaurant

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες