ΠΕΡΙΟΧΗ:
Φάρσαλα, Ελλάδα
Διαγωνισμός
Η έκφραση της μακραίωνης ιστορίας, της μυθολογίας και του πνεύματος του τόπου τέθηκαν εξαρχής ως ο κεντρικός άξονας της πρότασης για τον επανασχεδιασμό της κεντρικής πλατείας των Φαρσάλων. Αποτελώντας έναν διαχρονικά κρίσιμο κόμβο μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος της ηπειρωτικής χώρας, η ιστορία της πόλης συνδέθηκε άρρηκτα με σημαντικές πολεμικές συρράξεις. Με συμβολική αφετηρία την καταγωγή του μυθικού Αχιλλέα και του πολεμικού λαού των Μυρμιδόνων, τα Φάρσαλα υπήρξαν θέατρο μαχών κατά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τη Βυζαντινή εποχή και την Οθωμανική κυριαρχία, έως και τα σύγχρονα χρόνια.
Αντλώντας έμπνευση από αυτά τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία για τον σχεδιασμό του δαπέδου της νέας πλατείας, η πρόταση μεταχειρίζεται την έννοια της "σύγκρουσης" η οποία διατρέχει ιστορικά τον τόπο, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να την κατανοήσει και να τη μεταφράσει σε αρχιτεκτονικό χώρο. Το δάπεδο προκύπτει ως αποτέλεσμα της διάδρασης -και τελικά αλληλοπαραμόρφωσης- πολλαπλών τετραγώνων, που εκκινούν από τις εισόδους της πλατείας και καταλήγουν στο κέντρο της, σημείο έδρασης του αγάλματος του Αχιλλέα. Τα τετράγωνα κατασκευάζονται από μια περιμετρική ζώνη εμφανούς σκυροδέματος, ενώ στο εσωτερικό τους δημιουργούνται επάλληλες ζώνες από πέτρα και μάρμαρο, φυτεύσεις και στοιχεία νερού. Οι φυτεύσεις, σε μορφή μικρών λοφίσκων, περικυκλώνουν την πλατεία και βελτιώνουν το μικροκλίμα της δίνοντας την αίσθηση ενός ιδιόμορφου "κήπου". Τα στοιχεία νερού τοποθετούνται στις διαπλατύνσεις των πλακόστρωτων διαδρομών αυτού του περιμετρικού κήπου με τη μορφή μικρών επιδαπέδιων σιντριβανιών, και οριοθετούνται από ταινίες ορείχαλκου ενσωματωμένες στο πλακόστρωτο.
Για την πλατεία σχεδιάζονται φωτιστικά σε μορφή καμπάνας από ορείχαλκο με αναφορά στη βυζαντινή ιστορία του τόπου, ενώ τα καθιστικά κατασκευάζονται από μάρμαρο και ξύλο, και τοποθετούνται ακολουθώντας τις χαράξεις του δαπέδου.
Αρχιτέκτονας: Οικονομάκης Σιαμπακούλης αρχιτέκτονες (Ηλίας Οικονομάκης, Άγγελος Σιαμπακούλης)
Προοπτικές εικόνες: Όλεγκ Σταθόπουλος
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: