Uploaded by: Archetype Editor
ΠΕΡΙΟΧΗ:
Λευκωσία , Κύπρος
5η θέση στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου
Αστικό Πλαίσιο
Η περιοχή μελέτης βρίσκεται μεταξύ δύο μεγάλων δημόσιων χώρων πρασίνου της Λευκωσίας, του ποταμού Πεδιαίου στα δυτικά και του Δημοτικού Κήπου στα βόρεια. Η εκτεταμένη φυσική βλάστηση της προστατευόμενης ζώνης του ποταμού Πεδιαίου και η σχεδιασμένη βλάστηση του Δημοτικού Κήπου, εισάγονται από τα δυτικά και βόρεια στον δημόσιο χώρο του Νέου Μουσείου και ακόμη και στο ίδιο το κτήριο. Ο δημόσιος χώρος διασταυρώνει τον όγκο του κτηρίου με τρόπο που δημιουργεί πλατείες και περάσματα. Οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι και οι αποθηκευτικοί χώροι τοποθετούνται υπογείως, ενώ ταυτόχρονα οι υπόλοιπες μουσειακές λειτουργίες σχηματίζουν ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Το ίδιο το κτήριο ενσωματώνει τον δημόσιο χώρο και μετατρέπεται σε ένα υβρίδιο.
Σχεδιαστική φιλοσοφία
Η κεντρική σχεδιαστική ιδέα είναι η δημιουργία μιας χωρικής εμπειρίας που να προσομοιώνει την ανακάλυψη των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους έδαφος. Η σταδιακή κάθοδος μέσα στο έδαφος αντιστοιχεί σε μια διεξαγόμενη αρχαιολογική ανασκαφή. Επίσης, το κτήριο οργανώνεται με βάση ένα συνθετικό κάναβο, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Ο στόχος του Νέου Μουσείου είναι να φιλοξενεί και να συντηρεί έναν μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων, από τα οποία μόνο ένα μικρό κομμάτι θα εκτίθεται. Προτείνουμε εκθεσιακούς χώρους ως ουσιαστική επέκταση των χώρων αποθήκευσης που τους περιβάλλει, καθιστώντας κάθε έκθεση κομμάτι της "σάρκας" του αποθετηρίου του μουσείου. Η κεντρική είσοδος του Νέου Κυπριακού Μουσείου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, στο τέλος μιας ελαφρώς κεκλιμένης δημόσιας πλατείας. Στον πρώτο όγκο τοποθετείται το γραφείο εισιτηρίων και το γραφείο πληροφοριών. Προκειμένου να εισέλθει κανείς στην κύρια έκθεση, ακολουθεί μια διαδρομή σταδιακής καθόδου η οποία οδηγεί σε τρεις ξεχωριστές αίθουσες εκθέσεων και από όπου ξεκινά να εκτυλίσσεται ο κυρίως εκθεσιακός χώρος. Οι διαδρομές αυτές οδηγούν στην ανακάλυψη ενός μεγάλου εκθεσιακού χώρου, του "Κήπου των Αγαλμάτων", λουσμένου από φυσικό βόρειο φως, όπου η φύση εισέρχεται στους εσωτερικούς χώρους. Συνεχίζοντας, ο επισκέπτης κινείται προς τα πάνω στην τελευταία αίθουσα εκθέσεων, και τελικά μέσω του καταστήματος δώρων και μιας μικρής καφετέριας, στην είσοδο.
Το ισόγειο είναι διαμορφωμένο δημιουργώντας έναν μεγάλο δημόσιο χώρο αναμεμειγμένο με τους χώρους του μουσείου. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι είσοδοι προς τις υπόλοιπες χρήσεις του κτηρίου. Τα γραφεία διοίκησης του μουσείου, το τμήμα αρχαιοτήτων, η βιβλιοθήκη, η αίθουσα συνεδρίων, το εστιατόριο και οι εκπαιδευτικοί χώροι έχουν ιδιωτικές εισόδους που τους επιτρέπουν να λειτουργούν ξεχωριστά. Επίσης, στο πρώτο επίπεδο, μια γραμμική ιδιωτική διαδρομή, προσβάσιμη μόνο από το προσωπικό του μουσείου, συνδέει την κύρια είσοδο με τους χώρους αυτούς του μουσείου. Αυτή η γραμμική διαδρομή διασχίζεται από κάθετους ανελκυστήρες που συνδέουν όλα τα επίπεδα του μουσείου. Όλες οι είσοδοι βρίσκονται γύρω από μια κεντρική πλατεία που είναι προσβάσιμη από τις γύρω περιοχές, με θέα στο εσωτερικό της έκθεσης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δημόσιων χώρων καλύπτεται από έναν θόλο διαπερατότητας, ο οποίος προστατεύει από το άμεσο ηλιακό φως δημιουργώντας έτσι ένα μικροκλίμα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Θωμόπουλος
Ομάδα σχεδιασμού: Mina Roussou, Marianna Lizardou, Katerina Bali, Despoina Kyriakou,
Collaborators phase B:Chrysokona Mavrou, Panagiotis Tsogkas
Collaborator Architect: Ioannis Ventourakis, (BETAPLAN S.A.)
Collaborators.
Museologist: Dr. Marlen Mouliou (University of Athens)
Structural: Nikos Tzourovits (OMETE S.A.)
Mechanical: Dimitris Kirimlidis (LDK S.A.)
Landscape: Thomas Doxiadis, Terpsy Kremaly (doxiadis+)
3d rendering: Konstantinos Koudounis
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: