ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 21/10/20

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τίτλο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ (ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Α.Ε.) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 166, T.K. 118-54 ΑΘΗΝΑ».

Η πρόταση επιχειρεί τη συγκρότηση ενός υποδειγματικού κτηριακού συγκροτήματος δημόσιων υπηρεσιών, τόσο ως προς την ιδιαίτερη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή όσο και ως προς τη συμβολή στο αστικό περιβάλλον. Στοχεύει στη λειτουργική επάρκεια, τη χωρική ευελιξία, την αισθητική προβολή στον δημόσιο χώρο, την οικοδομική καινοτομία, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την ενεργειακή ευφυΐα. 

Προτείνεται ένα "Τοπιακά" προσανατολισμένο συγκρότημα, ως σημαντικό τοπόσημο ενίσχυσης ταυτότητας και οικονομικής ενδυνάμωσης της αστικής περιοχής.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:

  • ευρεία εισχώρηση του υπαίθριου δημόσιου χώρου στον πυρήνα του κτηρίου, με ανάδειξη δύο επάλληλων επιπέδων άμεσης πρόσβασης από την πόλη,
  • βιοκλιματική επεξεργασία όψεων και γεωμετρική οργάνωση της σύνθεσης μέσω ενός ισχυρού διαπερατού "διπλού" βιοκλιματικού πετάσματος,  
  • "πράσινη" διάτρηση κτηρίου υλοποιούμενη από τη διαμήκη παλλόμενη αιθριακή σχισμή, το εσωτερικό διάτρητο φυτικό πέτασμα και το φυτεμένο δώμα,
  • "πράσινη" οργάνωση πρότυπων γραφειακών χώρων με δημιουργία ενός "εσωτερικού γραφειακού τοπίου" μικροφυτεύσεων. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ:
Η κύρια στάθμη εισόδου - "κάτω πλατεία" διαμορφώνεται σε υποβάθμιση ως προς τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, αλλά σε συνέχεια του τοπιακού αναγλύφου μέσω πρανών και αναβαθμών και στα δύο αστικά μέτωπα. Η δημόσια λειτουργία τής "κάτω πλατείας" ενισχύεται με χώρους συνάθροισης κοινού -Μουσείο & Αμφιθέατρο.

Η στάθμη δημόσιων ροών - "άνω πλατεία" παραλαμβάνει τις ροές των πεζών συνεπίπεδα με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, επιτρέποντας τη διάσχιση του κτηριακού όγκου και τη διασύνδεση με τα περιφερικά δίκτυα κίνησης πεζών. 

Στις ανώτερες στάθμες γραφειακών χρήσεων, οι μεταβατικές περιοχές κινήσεων, εκτόνωσης και επικοινωνίας, ορίζονται από τα κυρίαρχα συνθετικά φυτικά πετάσματα, ως προς το κεντρικό αίθριο.

Στο φυτεμένο δώμα δημιουργείται πολιτιστικός υπαίθριος χώρος προσβάσιμος από το κοινό, συσχετισμένος με εστιατόριο και "κήπο των τεχνών", ο οποίος θα διαθέτει το σημαντικότατο προνόμιο θέασης του βράχου της Ακρόπολης προς τη μια πλευρά και του Πειραιά προς την άλλη. 

Υπόμνηση σύνδεσης ανάμεσα στην αρχαία Αθήνα και στο πρώτο πολεοδομημένο λιμάνι της παγκόσμιας ιστορίας, σύνδεση που υλοποιούταν από τη ζώνη των Μακρών Τειχών.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Βιοκλιματική συγκρότηση του κτιριακού κελύφους με εγγραφή σε πρόβολο ενός σχήματος αντιληπτικά ισχυρού, ενός "διπλού" βιοκλιματικού πετάσματος. 

Η εξωτερική διαπερατή επιδερμίδα αντιστοιχεί σε μια ακολουθία από κατακόρυφες περσίδες τιτανιούχου ψευδάργυρου (zinc), που περιελίσσονται γύρω από το κέλυφος, υλοποιούν τα αστικά μέτωπα και συνδιαλέγονται με το ανάγλυφο του εδάφους.

Η εσώτερη διαπερατή επιδερμίδα αντιστοιχεί σε φυτικό πέτασμα ανοξείδωτου Αρχιτεκτονικού πλέγματος αναρρίχησης φυτών, που περιελίσσεται γύρω από τις εξωτερικές υάλινες επιφάνειες και εισχωρεί εντός της αιθριακής σχισμής, παρακολουθώντας τις εσωτερικές καμπυλώσεις του κτηρίου. 

Φυσικός Αερισμός - Παθητικός Δροσισμός με σύστημα διαφορικών αισθητήρων θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού χώρου και περιβάλλοντος. Δροσισμός μέσω κεντρικού αιθρίου και διέλευση αέρα μέσω ηλεκτροκίνητων θυρίδων και αυτόματων φεγγιτών, στην επιδερμίδα του κτηρίου και στα ενδιάμεσα χωρίσματα. 

Ενίσχυση Φυσικού Φωτισμού μέσω του κεντρικού Αιθρίου, των μικρότερων αιθριακών πυρήνων στη μάζα του κτιρίου και  ηλιακών ραφιών.

Διαμόρφωση περιοχών εκτατικού φυτεμένου δώματος με ενεργειακά, λειτουργικά και οικονομικά οφέλη, συγκράτηση των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων και της σκόνης και βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, μειώνοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Σχεδιασμός Κτηρίου nZEB με συνδυασμό παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, τοπική παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και γεωθερμίας, μείωση των τοπικών εκπομπών αερίων και δέσμευση CO2.

cw9tn_ex6v.jpg


Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για το Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών επί της οδού Πειραιώς.*
Διάκριση: Πρώτο βραβείο

Ομάδα μελέτης: Χελιδώνη Κατερίνα-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μπακοπάνου Σταυρούλα-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κολιάκη Βασιλική-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δαφερέρα Γεωργία-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ψυχογιός Παναγιώτης-Πολιτικός Μηχανικός, Μαΐστρος Μίνως-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Σύμβουλος: Μωραΐτης Κωνσταντίνος-Αρχιτέκτων Μηχανικός-Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Συνεργάτης: Λαμπρινή Κιτσούλη-Αρχιτέκτων Μηχανικός  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)
Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Α βραβείο)

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες