ΠΕΡΙΟΧΗ:
Παπάγος, Ελλάδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Νοέμβριος 2022 - Μάρτιος 2023
Η δημιουργία ενός βρεφονηπιακού σταθμού σε ένα μικρό οικόπεδο εντός πυκνού αστικού ιστού, σίγουρα δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, λόγω των απαιτήσεων σε χώρους και ασφάλεια. Βασική πρόθεσή μας ήταν η δημιουργία ενός βιοκλιματικού σταθμού που θα χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να συλλειτουργεί και να υποδέχεται την
κοινωνία όταν αυτό απαιτείται.
Εφαρμόζοντας τις απαραίτητες αποστάσεις από τα όρια, ακολουθούμε τη γεωμετρία του οικοπέδου για να δημιουργήσουμε έναν κυβιστικό όγκο, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα λαξευμένο μαρμάρινο μπλοκ. Στο κέντρο αυτού του όγκου δημιουργείται ένα εσωτερικό αίθριο, στοιχείο που αποτελεί τον πυρήνα του σχεδιασμού, καθώς επιτρέπει οπτικό έλεγχο και επιτήρηση, συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη ασφάλεια των χρηστών του σταθμού. Ταυτόχρονα προσδίδει τον χαρακτήρα της εσωστρέφειας που επιζητάμε, αφού αποτελεί μια προστατευμένη εσωτερική αυλή παιχνιδιού.
Από την άλλη, επικοινωνώντας άμεσα με τον χώρο εισόδου και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύναται να αποτελέσει χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των γονέων για εκδηλώσεις, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Οι χώροι που προορίζονται για τα βρέφη και τα νήπια καταλαμβάνουν τους υπόλοιπους χώρους γύρω από το αίθριο. Για λόγους καλύτερης λειτουργίας του σταθμού, τα νήπια τοποθετούνται στο ισόγειο και τα βρέφη στον όροφο.
Κάθε χώρος έχει τοποθετηθεί σε προσανατολισμό που να ταιριάζει με τη λειτουργία που επιτελεί, και συνεπώς έχει διαφορετική θέαση του γύρω αστικού τοπίου και της γειτονιάς, κάνοντάς τον μοναδικό. Οι κατακόρυφες επικοινωνίες συνδυάζονται με στοιχεία που προσδίδουν χαρακτήρα παιχνιδιού, ενώ το συνολικό σχήμα του σταθμού δίνει μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας, διαχωρίζοντας την ιδιαίτερη χρήση του από τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής.
Η θέση του σταθμού, σε σημείο εύκολα προσβάσιμο τόσο από τους κατοίκους των γύρω οικιστικών τετραγώνων όσο και από το σύνολο της περιοχής, βοηθάει στο να αναδειχθεί ως σημείο ενδιαφέροντος και τοπόσημο του Δήμου. Σε συνδυασμό με το Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται στο διπλανό οικόπεδο και το παρακείμενο πάρκο, δύναται να αποτελέσει καρδιά της γειτονιάς, έναν χώρο εκπαίδευσης, συνάντησης και αναψυχής.
Αρχιτέκτονες: alias architects - Liakopoulos I Buchholz I Associates
Μελέτη: Άρης Π. Λιακόπουλος, Edith Buchholz, Βασίλης Ρόιδος
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: