ΠΕΡΙΟΧΗ:
ΚΟΜΟΤΗΝΗ, Ελλάδα
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ:
Σεπτέμβριος 2018
Δημιουργικό γραφείο στο κέντρο της Κομοτηνής, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με πολλή φροντίδα και αγάπη για τη λεπτομέρεια, με σκοπό να μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο Αρχιτεκτονικές εργασίες όσο και εργασίες που αφορούν τη Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων αλλά και τη Γραφιστική Τέχνη.
Πρόκειται για ένα ισόγειο, διώροφο κατάστημα της δεκαετίας του 1970, στο οποίο δεν έμεινε τίποτα να θυμίζει την πρότερή του κατάσταση. Η ανακαίνιση που σχεδιάστηκε ήταν ριζική και στημένη επάνω στις ανάγκες των νέων ενοίκων, δυο νέων αρχιτεκτόνων.
Δημιουργήθηκαν έτσι στο ισόγειο δυο ξεχωριστά γραφεία εργασίας, που μπορούν να ενωθούν όταν χρειάζεται, ειδικός χώρος υποδοχής των πελατών, μία μεγάλη βιβλιοθήκη με βιβλία ειδικού ενδιαφέροντος, ένας ανεξάρτητος πάγκος εργασίας για μεγάλες εκτυπώσεις, χώροι προβολής του portfolio του γραφείου, πίνακες υποχρεώσεων για τον καθένα ξεχωριστά και χώροι αποθήκευσης των σχεδίων.
Στον όροφο έγινε επίσης ριζική ανακαίνιση, αλλά ο νέος χώρος δημιουργήθηκε επάνω στη λογική του open plan, με σκοπό να προστεθούν αργότερα δραστηριότητες σε αυτόν, βάσει των εργασιακών απαιτήσεων που θα προκύψουν συν τω χρόνω.
Η σύνθεση ταλαντεύεται ανάμεσα στο ρετρό και στο σύγχρονο, στο κλασικό και στο μοντέρνο, κρατώντας όμως με συνέπεια minimal γραμμές. Δόθηκε έμφαση στον θερμό φωτισμό, στις υφές των διάφορων υλικών καθώς και στον βαθμό ανακλαστικότητας. O σχεδιασμός είναι σε μεγάλο βαθμό γραμμικός, όπως φαίνεται και από τον χειρισμό της πρόσοψης. Το δάπεδο αποτελεί μία σύνθεση βάσει κάποιων χαράξεων που χωρίζουν τα πλακίδια σαν να πρόκειται για άλλα επίπεδα, σαν να πρόκειται για χαλιά. Στις περισσότερες επιφάνειες έχουν χρησιμοποιηθεί λούστρα, ώστε να αποπνέουν μία παραπάνω αίσθηση πολυτέλειας. Τα χρώματα έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά, ώστε να ισορροπούν μεταξύ τους και να αλληλοσυμπληρώνονται.
Ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα ήταν η σωστή χωρική διάταξη των δραστηριοτήτων στην κάτοψη και η εργονομία τού χώρου. Αυτό επετεύχθη χρησιμοποιώντας την τεχνική του zoning: οι δραστηριότητες που αφορούν τους πελάτες και τους επισκέπτες έχουν τοποθετηθεί στο πρώτο επίπεδο [κοντά στην είσοδο], η επαγγελματική εργασία στα γραφεία έχει τοποθετηθεί στο αμέσως επόμενο επίπεδο από την είσοδο [μεσαίο], και οι προσωπικές χρήσεις έχουν τοποθετηθεί στο τρίτο επίπεδο, τελείως κρυφές από το κοινό.
Επίσης, αναλάβαμε και το κομμάτι της ονοματοδοσίας του νέου αυτού γραφείου, όσο και την αναπαράσταση του ονόματος αυτού. Δημιουργήσαμε δηλαδή και την εταιρική του ταυτότητα. Αποφασίσαμε να το ονομάσουμε SCHEMA DESIGN LAB, από την αρχαία ελληνική λέξη Σχήμα, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα παγκόσμια στη γεωμετρία όσον αφορά την περιγραφή σχημάτων αλλά και ολόκληρων σχεδίων. Το λογότυπο του γραφείου αποτελείται από δυο όμοια, ισόπλευρα τρίγωνα που, ενωμένα υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα, αποδίδουν σχήμα προοπτικό. Η απλότητα του γραμμικού σχεδιασμού απογειώνεται μέσω της ψευδαίσθησης της δημιουργίας χώρου. Η γραμματοσειρά -απλή, γραμμική και καθαρή και εκείνη- συνοδεύει το λογότυπο με αρμονία και οπτική ισορροπία.
Ο κύριος λόγος που επικράτησε αυτή η ονομασία για το συγκεκριμένο γραφείο είναι πως οι συγκεκριμένοι Αρχιτέκτονες εργάζονται επάνω στον Σχεδιασμό γενικώς, όχι απαραίτητα και αποκλειστικά επάνω στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό. Ασχολούνται εξίσου και με τον Σχεδιασμό Αντικειμένων Μικρής Κλίμακας, με τη δημιουργία έντυπου υλικού, Λογοτύπων και Εταιρικής Ταυτότητας, με τη Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων και συνολικά με οτιδήποτε εμπεριέχει δημιουργικό σχεδιασμό.
Τοποθεσία: Ορφέως 49, Κομοτηνή
FaceBook Page: Schema Design Lab
Online Portfolio: https://schemadesignlab.tumblr.com/
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2531020255 & 6983670080
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός & Επίβλεψη: Δάγκα Αγγελική & Δάγκας Γιώργος,
Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Π.Θ. [Schema Design Lab]
Δημιουργία Λογότυπου & Γραφιστική Επιμέλεια: Δάγκα Αγγελική & Δάγκας Γιώργος,
Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Π.Θ. [Schema Design Lab]
Προμηθευτές έργου:
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: