ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Showroom κοσμημάτων


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 25/11/20

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε περιοχή με μακρά εμπορική ιστορία όπου συνυπήρχαν βιοτεχνίες και καταστήματα, το γραφείο Petros Fragopoulos design and architecture group ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του showroom χειροποίητων κοσμημάτων της KYKLOS jewelry. Ο χώρος 220 τ.μ. βρίσκεται στον δεύτερο όροφο μιας τυπικής εμπορικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’70, με μεγάλα ενιαία ανοίγματα και ελεύθερη κάτοψη. Ζητούμενο των πελατών ήταν η στέγαση του εργαστηρίου σε συνδυασμό με showroom κοσμημάτων. Ο χώρος του εργαστηρίου διαχωρίστηκε από τις υπόλοιπες λειτουργίες και απομονώθηκε στην πίσω όψη του κτηρίου, αξιοποιώντας το φως των μεγάλων ανοιγμάτων και την ιδιωτικότητα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου. Αντίθετα, το showroom και τα γραφεία του e-shop χωροθετούνται σε μεταξύ τους επικοινωνία προς την πλευρά του δρόμου. 

Βασική έμπνευση για τον σχεδιασμό του showroom ήταν η δημιουργία μιας εικαστικής εγκατάστασης που συνδυάζει το τραχύ και λιτό ύφος του κτηρίου με την εκλεπτυσμένη φύση του κοσμήματος. Ο ίδιος ο χώρος αποτελεί ένα σμιλεμένο δημιούργημα υλικότητας και γεωμετρίας, που ισορροπεί ανάμεσα στις αντιθέσεις και τις εξάρσεις του. Δυναμικό κόκκινο εντάσσεται στην ουδέτερη παλέτα των κατακόρυφων και οριζόντιων δομικών στοιχείων και επιστρώσεων.

Οι κατασκευές προβολής από μεταλλικά IPE, μαύρη λάκα και γυαλί clear ευθυγραμμίζονται παράλληλα με τους βασικούς περιφερειακούς άξονες του χώρου και πλαισιώνουν την καρδιά του showroom, που εδρεύει στο επιβλητικό κόκκινο χαλί με άμεση παραπομπή στην πολυτέλεια του κοσμήματος. Εντός των ορίων του χαλιού συνυπάρχουν αρμονικά σκηνογραφικά με λειτουργικά στοιχεία. Η μεταλλική βιβλιοθήκη, με αναρτημένο έναν μεγάλο συρόμενο καθρέφτη πίσω από τον οποίο δημιουργείται αποθηκευτικός χώρος, καθώς και μονοχρωματικά λευκά αντικείμενα πλαισιώνουν την κεντρική σύνθεση. Με τη διαμόρφωση της ξύλινης κατασκευής σε σχήμα Π με επένδυση σημύδας, και τη χρήση καθρέφτη στις περιμετρικές επιφάνειες, ο πριβέ χώρος προβολής σε εσοχή αυτονομείται, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη συνθετική συνέχεια με τον υπόλοιπο χώρο συγχέοντας τα όρια. 

Ο χώρος εργασίας του e-shop, σε λειτουργική συνέχεια με τον κλειστό χώρο του εργαστηρίου, σχεδιάστηκε ως μια ημι-περίκλειστη αλλά προσβάσιμη στον επισκέπτη ενότητα. Το άνοιγμα του διαχωριστικού τοίχου κατασκευάστηκε με γλυπτικό τεχνητό τρόπο, παραπέμποντας σε ένα δομικό στοιχείο από μπετόν που έχει διαρρηχτεί και συνδέοντας τον χώρο του showroom με το e-shop. 

Οι βασικές κατασκευαστικές παρεμβάσεις στον χώρο ενισχύονται από την προσεκτική διαμόρφωση του φωτισμού και την επιλογή του κινητού εξοπλισμού. Spot οροφής με στοχευμένο φωτισμό αποτελούν τον γενικό φωτισμό του χώρου, ενώ στα τραπέζια επίδειξης και το τραπέζι εργασίας τοποθετούνται κρεμαστά φωτιστικά οροφής. Το κατακόρυφο IPE της εισόδου σε βαφή RAL, όμοιας με το έντονο χρώμα του εσωτερικού χώρου, με τον ενσωματωμένο κατακόρυφο κρυφό φωτισμό σηματοδοτεί την είσοδο. Στα ανοίγματα της όψης χρησιμοποιούνται λευκά roll top για την απομόνωση του εξωτερικού οπτικού θορύβου και την επέκταση του λευκού περιμετρικού καμβά των εσωτερικών τοιχοποιιών. Τέλος, τα έπιπλα επιλέχθηκαν ώστε να μην ξεχωρίζουν ως μεμονωμένα αντικείμενα, αλλά να λειτουργούν ως συμπληρωματικά στοιχεία της κάθε σύνθεσης.

EAywktieOv.jpg


Τοποθεσία: Βαλαωρίτου 4, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 220 m2
Χρόνος μελέτης: Ιούλιος-Αύγουστος 2019
Χρόνος κατασκευής: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2019

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Petros Fragopoulos design group
Υπεύθυνος Μελετητής: Φραγκόπουλος Πέτρος - Interior designer
Μελετητική Ομάδα: Κυρούδη Μαρία - Αρχιτέκτων μηχανικός, Βροντέλη Αλεξία - Interior designer
Υπεύθυνη Κατασκευής: Κατσιούρα Αγγελική - Interior designer
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr

Μεταλλικές κατασκευές: Inoxiron www.inoxiron.com
Ξύλινες κατασκευές - καθρέφτες: Ευάγγελος Γραικός
Laminate: domical κουφώματα-δάπεδα www.domical.gr
Έπιπλα: Almeco Contract Furniture www.almeco.gr, Sedia office furniture www.sedia.gr 
Φωτισμός: Viokef AE www.viokef.com 
Γυαλιά: Art of glass-ΠΑΣΧΟΣ ΑΕΒΕ www.artofglass.gr 
Χαλί: nikotex carpets www.nikotex.gr 
Roll top: Flora fabrics www.flora-fabrics.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων
Showroom κοσμημάτων

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες