ΠΕΡΙΟΧΗ:
Γαβαλοχώρι, Χανιά, Ελλάδα
Η κεντρική ιδέα της κατοικίας βασίζεται στη φιλοσοφία και τις αρχές του feng shui, καθώς και του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Κεντρικό ρόλο έχουν τέσσερα πέτρινα τοιχία διαφορετικού μήκους και χωροθέτησης, τα οποία χωρίζουν την κατοικία σε τρεις χώρους.
Ξεκινώντας από τον ισόγειο ανατολικό χώρο, ανάμεσα στα δύο πρώτα τοιχία, βρίσκεται το καθιστικό, η τραπεζαρία και το γραφείο επάνω, κοιτώντας στο διπλό ύψος του καθιστικού. Τρία ορθοκανονικά πλαίσια διαφορετικού σχήματος και μεγέθους, από corten και γυαλί, διαπερνούν το πέτρινο τοιχίο και «καδράρουν» το τοπίο. Το μεγαλύτερο τετράγωνο πλαίσιο φιλοξενεί καθιστικό χώρο στο εσωτερικό του, αιωρούμενο στο κενό και όντας έξω από τα όρια του κτιρίου.
Το δεύτερο τοιχίο είναι μικρότερο σε μήκος και διάτρητο, ενοποιώντας τους χώρους αυτούς με την κουζίνα και την είσοδο κάτω, καθώς και τη βιβλιοθήκη επάνω. Το δεύτερο τμήμα της κατοικίας αποτελεί σημείο μετάβασης από τους χώρους ημέρας στους χώρους νύχτας, καθώς και από τους κυρίως χώρους της κατοικίας στους βοηθητικούς του υπογείου. Στο τμήμα αυτό, όπως και στο πρώτο, τα ευμεγέθη υαλοστάσια που εκτείνονται σε όλο το μήκος και ύψος της όψης, προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο της Σούδας και το κρητικό πέλαγος προς τον Βορρά, ενώ τα παράθυρα στον Νότο επιτρέπουν τη θέαση από καθιστή θέση στα Λευκά όρη και τον Ψηλορείτη.
Δυτικά, το τρίτο και τελευταίο τμήμα της κατοικίας χωρίζεται σε δύο μέρη. Το κλειστό που φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια, το δωμάτιο διαλογισμού και τις τουαλέτες, και το ανοιχτό που δημιουργεί έναν εσωτερικό κήπο και εντάσσει το στοιχείο του νερού στη σύνθεση. Το τρίτο πέτρινο τοιχίο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος, κρύβοντας την οπτική προς τα υπνοδωμάτια και ενισχύοντας έτσι την ιδιωτικότητα. Το τέταρτο τοιχίο έχει "τραβηχτεί" από τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, αφήνοντας χώρο για τον εσωτερικό κήπο.
Ο ημιυπαίθριος χώρος που προκύπτει από την τοποθέτηση των τοιχίων γίνεται αντιληπτός ως ένας χώρος μετάβασης, μέσω του οποίου η φύση και το τοπίο εισάγονται στο κτιστό περιβάλλον και αντίστροφα. Στο εν λόγω τοιχίο συναντάμε σε επανάληψη ανοίγματα με πλαίσια corten, τοποθετημένα σε σημεία που «καδράρουν» από το εσωτερικό των υπνοδωματίων και των μπάνιων, κορυφές των Λευκών Ορέων. Στον νότιο περιβάλλοντα χώρο συναντάμε μικρούς ιδιωτικούς κήπους με δέντρα που προϋπήρχαν, και βράχους οι οποίοι φωτίζονται τις βραδινές ώρες. Στο βόρειο τμήμα, είναι άμεση μέσω μεγάλων ανοιγμάτων η πρόσβαση σε μία βεράντα με ξύλινο deck, την οποία διαδέχεται ένα ομαλό πρανές που ενώνει το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον, εκεί βρίσκεται ένα εξωτερικό καθιστικό με τζάκι υγραερίου και πισίνα, καθώς και ένας κήπος μπροστά από την κουζίνα.
Αρχιτεκτονική Μελέτη - Σχεδιασμός: Zeropixel Architects
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: