`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Villa on the Rocks


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αποκόρωνας Χανιά, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 7/6/23

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην Περιοχή του Αποκόρωνα, σε μία κορυφή με πανοραμική θέα τον κόλπο της Σούδας και το Κρητικό πέλαγος στα βόρεια και τα Λευκά Όρη στα νότια, μας ζητήθηκε να σχεδιάσουμε μια κατοικία διακοπών με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στόχος ήταν, με απλό σχεδιασμό, να προσφέρουμε ποιοτικούς και άνετους χώρους, ιδιωτικότητα μεταξύ των χρηστών και την αίσθηση πολυτέλειας (μιας και αποτελεί σκοπό ως επενδυτικό ακίνητο).

Με απλές σχεδιαστικές κινήσεις λοιπόν, χωρίστηκαν ζώνες ιδιωτικής κίνησης και χώροι όσμωσης των χρηστών, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, προσφέροντας τις μέγιστες θεάσεις και προς τις δύο πλευρές. Η θέα στον Βορρά και τον Νότο μάς επέτρεψε να πετύχουμε διαμπερότητα, ιδανικές θεάσεις αλλά και σκιάσεις - ηλιασμούς, δημιουργώντας ένα βιοκλιματικό - παθητικό κτίριο.

Δύο ισόγειοι εφαπτόμενοι όγκοι, ελαφρά μετατοπισμένοι, χωρίζονται με πέτρινα τοιχία τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους αύλειους, ενώ ένα κάθετο στοιχείο νερου “‘σχίζει” το κτίριο, δημιουργώντας μια λίμνη από την πλευρά των βουνών που μετατρέπεται σε πισίνα από την πλευρά της θάλασσας. Καθώς όλοι οι χώροι της κατοικίας είναι ισόγειοι, οι χρήστες έχουν από όλους τους χώρους πρόσβαση στη φύση, μέσω των ευμεγέθων ανοιγμάτων. Τα ανεστραμμένα δοκάρια δημιουργούν καθαρές όψεις. Έτσι, κάθε επιφάνεια στις όψεις, αποτελείται μόνο από ένα υλικό. Πέτρα, κονίαμα, ξύλο, γυαλί / κενό.
Οι φυσικές υψομετρικές του εδάφους επέτρεψαν στο κτίριο να έχει κομμάτι υπογείου χωρίς να επέμβουμε. Με τον εξωτερικό σχεδιασμό, το υπόγειο κρύφτηκε, διατηρώντας την άμεση σύνδεση όλων των εξωτερικών χώρων με τους εσωτερικούς.

Στο δυτικό τμήμα του κτιρίου, βρίσκεται ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του και οι χώροι διημέρευσης με wc και laundry room. Στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο και δύο κανονικά υπνοδωμάτια, όλα με διπλό κρεβάτι και ιδιωτικό μπάνιο. Στον ίδιο όγκο βρίσκεται και το υπόγειο. Η πρόσβαση γίνεται εξωτερικά μέσω του νότιου κήπου των υπνοδωματίων. Στο υπόγειο βρίσκεται γυμναστήριο, cinema room, wc και αποθηκευτικοί χώροι.

Η θέση των πέτρινων τοιχίων του κτιρίου σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους πετρότοιχους της περίφραξης, δημιουργεί την είσοδο στο νοτιοδυτικό τμήμα του κτιρίου, όπου βρίσκεται και ο πιο “δημόσιος” κήπος - χώρος στάθμευσης. Στον νότιο κήπο υπάρχει χώρος πρασίνου για υπαίθρια γυμναστική, γιόγκα κ.α., τζακούζι και εξωτερική ντουζιέρα. Το ευνοϊκό μικροκλίμα του κήπου και η πανοραμική θέα στα Λευκά Όρη εντείνουν τη χρήση του τις κρύες μέρες του χρόνου.

Στους βόρειους εξωτερικούς χώρους, εκτονώνονται όλοι οι χώροι της κατοικίας. Στο ανατολικό τμήμα με τα τρία υπνοδωμάτια, δημιουργούνται τρία αυτόνομα patios με κήπους μεταξύ τους. Στο δυτικό τμήμα, η ιδιωτικότητα στους αύλειους χώρους μεταξύ χώρων διημέρευσης και υπνοδωματίου (master) επιτυγχάνεται με την κάθετη στο patio, μακρόστενη κολυμβητική δεξαμενή, της οποίας η μία πλευρά εφάπτεται σχεδόν στην τζαμαρία του καθιστικού και η άλλη πλευρά προσφέρει τη μέγιστη δυνατή οπτική στον χρήστη της.

fwB2ZS8NW6.jpg


Αρχιτεκτονική Μελέτη & Σχεδιασμός: ZEROPIXEL ARCHITECTS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks
Villa on the Rocks

VIDEO

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες