ΠΕΡΙΟΧΗ:
Δήμος Παπάγου Χολαργού, Ελλάδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Δεκέμβριος 2022 - Μάρτιος 2023
Η εκμετάλλευση του ήλιου και κατ’ επέκταση του νότιου προσανατολισμού, η γεωμετρία του οικοπέδου και η προσβασιμότητα καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της θέσης και της τυπολογίας του κτιρίου κατά μήκος της βορειοανατολικής και βορειοδυτικής πλευράς του οικοπέδου. Από την πλευρά του βορειοδυτικού ορίου αφέθηκε υποχρεωτικός ακάλυπτος απόστασης δ, ενώ το κτίριο εφάπτεται στο όριο της νοτιοδυτικής πλευράς. Η επιλογή αυτή βοηθά στην καλύτερη εκμετάλλευση του διαθέσιμου υπαίθριου χώρου προς τον νότο για τον αυλισμό των νηπίων.
Η σύνθεση των κτιριακών όγκων ακολούθησε έναν κάναβο 3x3μ., δημιουργώντας στεγασμένους και υπαίθριους χώρους εκτόνωσης. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ανά ηλικία σε διαφορετικούς ορόφους βοηθά στην καλύτερη διαχείριση από τους νηπιαγωγούς. Παράλληλα, από την ανάγκη συγκέντρωσης των λειτουργιών των βρεφών στον όροφο, προέκυψε η δημιουργία κατάλληλου ημιυπαίθριου χώρου αυλισμού στον όροφο.
Ένας εξωτερικός μεταλλικός σκελετός, ο οποίος λειτουργεί σε δύο επίπεδα, αφενός στηρίζει και προστατεύει τους εξώστες των βρεφών και τον υπαίθριο χώρο εκτόνωσης του προσωπικού και αφετέρου αποτελεί τη βάση στήριξης του απαραίτητου συστήματος σκίασης για τον έλεγχο του έντονου νότιου ήλιου. Οι ισόγειες εσωτερικές αυλές που προέκυψαν από τη σύνθεση, αποτελούν επέκταση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, εφόσον μπροστά και πίσω από την αίθουσα των νηπίων βρίσκεται η αυλή τους, ενώ στην ανατολική γωνία βρίσκεται η αυλή του προσωπικού στο ισόγειο και των βρεφών στον όροφο. Οι χώροι απασχόλησης τόσο των βρεφών όσο και των νηπίων έχουν νότιο προσανατολισμό και διαμπερή ανοίγματα για τον φυσικό αερισμό.
Εξωτερικά της περίφραξης του βρεφονηπιακού σταθμού διαμορφώθηκε κατάλληλος χώρος για χρήση από τη γειτονιά και φύτευση που λειτουργεί τόσο ως φίλτρο για το κτίριο όσο και ως κοινόχρηστο πράσινο για όλους. Επίσης, στη βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου, όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος, διαμορφώθηκε κατάλληλος σε μέγεθος χώρος για την προσέλευση μεγάλου όγκου κοινού τις ώρες αιχμής (προσέλευση και αποχώρηση). Η γωνιακή θέση του οικοπέδου έδωσε την ευκαιρία για μια δεύτερη πρόσβαση στην αυλή και απευθείας στον χώρο διοίκησης, που βοηθά στην αποσυμφόρηση της κύριας εισόδου αλλά και στην ιδιωτικότητα του προσωπικού. Στη βόρεια πλευρά, η οποία διαθέτει ελάχιστα ανοίγματα, τοποθετήθηκαν δευτερεύουσες χρήσεις, όπως το κλιμακοστάσιο, τουαλέτες και αίθουσα ύπνου στον όροφο. Κατά μήκος της οδού Εφέσου, που έχει και το μεγαλύτερο πλάτος, τοποθετήθηκε η είσοδος του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο βόρειο άκρο του οικοπέδου.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Matheas Architecture
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: