`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Zen Residence


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Κομοτηνή , Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 29/4/21

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

    Το παρόν έργο αποτελεί µία κατοικία που χαρακτηρίζεται από βιοκλιματικά στοιχεία και αρκετά χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμά. Το οικόπεδο των 735τ.µ. βρίσκεται σε ένα προάστιο της πόλης, έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και συνορεύει µε άλλες ιδιοκτησίες βόρεια και δυτικά. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, µε υψηλή υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και υψηλές το καλοκαίρι. Η περιοχή έχει χαμηλή δόμηση και συνοικιακό χαρακτήρα.

    Η κατοικία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αγκαλιάσει ένα νέο ζευγάρι µε δύο παιδιά στο ξεκίνημά τους. Το κτίριο είναι τοποθετημένο σχεδόν στο κέντρο του οικοπέδου µε ελεύθερο χώρο περιμετρικά του, αφήνοντας όμως την περισσότερη απόσταση από τα νοτιοανατολικά όρια. Ελαφρώς υπερυψωμένο, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ημιυπόγειο ως χώρος στάθμευσης, γυμναστήριο και ένας μικρός ξενώνας. Τα κουρανκλέ επιτρέπουν άπλετο και άμεσο φωτισμό και αερισμό του ηµι-υπογείου χώρου. Ο βασικός σχεδιασμός της κατοικίας συμπεριλαμβάνει µία ζώνη βοηθητικών χώρων ως προστασία από τον βορρά, µε όλους τους υπόλοιπους χώρους διαβίωσης να εκτείνονται στη νοτιοανατολική ζώνη του οικοπέδου.

    Η κατάλληλη διαμόρφωση στον προαύλιο χώρο δίνει τη δυνατότητα στην κατοικία να µην αποκόπτεται από την άμεση επαφή της µε το έδαφος λόγω της υπερύψωσής της. Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν µία εξωστρεφής κατοικία, µε έντονο, όμως, το στοιχείο της επιμέρους ιδιωτικότητας.

    Στόχος ήταν ένα κτίριο µε το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα. Η κατοικία προστατεύεται από τον βορρά χάρη στα μικρά της ανοίγματα, ενώ τα μεγάλα ανοίγματά της νοτιοανατολικά, µε συστήματα αλουμινίου Europa και κατάλληλες σκιάσεις, τη βοηθούν να εκμεταλλεύεται τον χειμερινό ήλιο και ταυτόχρονα να προστατεύεται από τον θερινό. Το σύστημα ανοιγοκλειόµενων περσίδων στην ανατολή, το φυτεμένο δώμα και οι υπερυψωµένοι φεγγίτες στον βορρά είναι µόνο λίγα από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εξασφάλιση της θωράκισης του κτιρίου από το ψύχος, αλλά και τον φυσικό δροσισµό του τους θερινούς μήνες. Το σύστημα των περσίδων στην ανατολική επιδερμίδα του κτιρίου προσφέρει τη δυνατότητα ιδιωτικότητας στα σημεία που καλύπτει, αλλά και την απρόσκοπτη θέα από το εσωτερικό τής κατοικίας µε την παράλληλη εναλλαγή της όψης του. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή είναι το ξύλο, ο σοβάς και το εμφανές μπετόν.

    Το εσωτερικό του κτιρίου περιλαμβάνει άμεση επαφή των χώρων διημέρευσης, µε µια ελαφριά αποκοπή τους από τους χώρους διανυκτέρευσης. Οι χώροι είναι λευκοί, µε έντονο ένα χάλκινο έπιπλο στο κέντρο του σαλονιού και συνδυασμό απλών γραμμών µε βαριά στοιχεία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence
Zen Residence

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες